Díszállattartás – Kalitkában élő madarak gondozása

A leggyakoribb, kalitkában tartott madár a tör­pepapagáj, a kanári és a pinty. A legkedvel­tebb a törpepapagáj, ez a szeretetteljes, könnyen megszelídíthető madárka. Általában megtanítható arra, hogy beszéljen, és a kék, zöld, sárga és fehér különféle változataiban tenyésztik. Vásárláskor élénk, csillogó szemű, jól táp­lált madarat válasszon. A törpepapagájok akár 12 évig is élhetnek, a kanárik általában kilenc, a pintyek viszont csak két és fél évig. Az énekesmadarak között a legnépszerűbb a roller kanári, a leggyakoribb pinty pedig a zeb­rapinty, amelyet fekete-fehér csíkos farkáról és melléről neveztek el.

 

A megfelelő kalitka

  • Olyan kalitkát vá­lasszon, amely elég nagy ahhoz, hogy a ma­dár röpködni tudjon benne, és helyezzen el benne legalább két ülőrudat és az eleség meg a víz számára szolgáló edénye­ket. Ügyeljen rá, hogy a kalitka alján kivehe­tő tálca legyen, amelyet könnyű tisztán tar­tani. A pintyek és törpepapagájok szóra­koztatására tegyen be tükröt, létrát vagy csengőt is.

 

  • A kalitkát huzatmentes szobába, a közvet­len napsütéstől védett helyre állítsa. A kalitkát naponta takarítsa ki, az edényeket pedig mossa el.

 

Táplálás

  • A törpepapagáj, a pinty és a kanári is magevő. A díszállat-kereskedésekben kü­lönféle magkeverékek kaphatók. Bőségesen adjon a madaraknak eleséget és vizet, ame­lyek nélkül 24-48 órán belül kimúlnak. Kapha­tók néhány napra elegendő eleséggel feltölt­hető un. önetetők is.

 

  • Hetente kétszer némi leveles zöldséget is adjon nekik, például káposztát vagy gyermek­láncfűlevelet. A kalitka aljára szórjon vitami-nos homokot (erre az emésztéshez van szük­ségük). A kalitka oldalrácsához esetleg erő­sítsen szépiacsontot, amibe a madár beledörgölheti a csőrét.

 

Testmozgás

  • A törpepapagájt, ha már hozzá­szokott ahhoz, hogy megfogják, kiengedheti a kalitkájából. Kezdje azzal, hogy bedugja a kezét a kalitkába, és megvakarja a madár fe­jét. Amikor ezt már megszokta, mutatóujját gyengéden nyomja a melléhez: ezzel ráveheti, hogy az ujjara ugorjon. Végül, amikor már kint van a kalitkából, természetes módon a te­nyerébe fog repülni.

 

  • Gondoskodjék róla, hogy minden ajtó és ablak be legyen csukva, amikor elengedi a madarat. A kalitka ajtaját hagyja nyitva, hogy a madár magától visszarepülhessen. Ha mégsem repül vissza, sötétítse el a szobát, ettől megnyugszik, majd hátulról óvatosan vegye kézbe a madarat úgy, hogy a nyaka a mutató- és középső ujja között legyen. A ka­nárikat és pintyeket soha ne engedje ki a ka­litkájukból: pánikba esnek, és megsebesíthe­tik magukat, ha az ablaknak repülnek.

 

Egészség és ápolás

  • A madárnak valami ba­ja van, ha felborzolódik a tolla, nem tudja ren­desen kinyitni a szemét vagy nincs étvágya. Három oldalon takarja be a kalitkát, hogy me­legen tartsa, és sürgősen vigye a madarat ál­latorvoshoz.

 

  • A törpepapagájok karma és csőre néha túl hosszúra nő. A fent leírtak szerint fogja meg a madarat, és ollóval vagy körömcsipesszel óvatosan vágja le őket. Az atkák okozta pik­kelyes csőrt állatorvossal kell kezeltetni.
Tags :

About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.