Háziállatok szobatisztasága – Kutyák, macskák tisztaságra nevelése

Amikor új macska áll a házhoz, hagyni kell, hogy felfedezze magának az összes helyisé­get, viszont legalább tíz napig nem szabad ki­engedni. Szükségletei elvégzésére rendsze­resítsen neki egy dobozt, s félig töltse meg boltban kapható macskaalommal. Az alom beszennyezett részét naponta távolítsa el, a dobozt pedig legalább hetente kétszer ürítse ki és fertőtlenítse.

 

A kiscicát ne engedje ki a lakásból, és ne engedje, hogy más macskával találkozzon, amíg nem kapott macskabélhurut és -influen­za elleni védőoltást. Az oltásokat 9 és 13 he­tes korban kapják meg.

 

A kutyakölyköt se engedje ki a lakásból vagy a kertből azelőtt, hogy megkapta volna a szopornyica és más fertőző betegségek el­leni oltássorozatot – vagyis körülbelül három hónapos koráig.

 

A kutya szoktatását egy darab újságpapír­ral kezdje, amelyet mindig ugyanoda terít le. Dicsérje meg az állatot, ha ide végzi a dolgát. Pár nap múlva a kutyus magától is oda fog járni, ahová szoktatták.

 

Amikor az állat már elhagyhatja a házat, szoktassa úgy, hogy közvetlenül étkezés után viszi ki (és mintegy kétóránként az étke­zések között). Azonnal vezesse oda az álla­tot, ahol a dolgát elvégezheti, és nyomban di­csérje meg, ha sikerrel járt.

 

A cseperedő kutya egyre hosszabb ideig tudja visszatartani a szükségét, és meg tudja várni majd a sétaidőt. Figyeljen azonban az állat igényeire. Ha a kertajtó vagy az újságpa­pírhoz vezető ajtó csukva van, és a kutya ép­pen e mellé az ajtó mellé telepszik idegesen, nyilvánvalóan azt közli, hogy sürgősen ki kell mennie.

 

Ha baleset történik, ne szidja a kiskutyát – magától úgyis szobatiszta jószág szeretne lenni, úgyhogy a türelem jobban segít a ne­velésben.
Tags :

About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.