Facsavarok – A megfelelő facsavar kiválasztása, behajtása és eltávolítása

Meglehetősen elterjedt az a tévhit, hogy mi­nél nehezebb behajtani egy csavart, az annál jobban fog tartani. Ez egyáltalán nem igaz, sőt: a túl szoros csavar akár szét is hasíthat­ja a fát. A facsavarok sokféle anyagból ké­szülnek, például lágyacélból, sárga- vagy vö­rösrézből, alumíniumból. Lehetnek horganyo­zott, horgany-nikkel, esetleg króm bevonatúak. A szabványos csavarok menetárkainak egy bekezdése van, de készítenek dupla menetű, két bekezdéssel ellátott csavarokat is, amelyek behajtásához feleannyi fordulat is elegendő. Az ilyen csavarokat rendszerint meg is edzik, így motoros szerszámmal is biztonsággal behajthatok.

 

A csavar méretét a hossza mellett orsó­jának az átmérőjével jellemzik. A csavarok számozása is e két adatra utal – például az 5×60-as csavar orsója, 5 mm átmérőjű, a hossza pedig 60 mm. Általános munkákhoz az 5-6 mm orsóátmérőjű csavarok is megfe­lelnek, de ha igazán szilárd kötésre van szük­ség, ennél vastagabbat használjon. Azt, hogy milyen feje legyen a csavarnak, az adott mun­ka jellege határozza meg.

Öt fő típusuk van:

Süllyesztett fejű facsavar

 • A csavar feje 90°-os kúppal csatlakozik az orsóhoz és a fába mélyített furatba illeszkedik, így behajtás után a csavarfej felszíne egy szintben van a fa fel­színével, vagy valamivel az alá kerül.

 

Lencsefejű facsavar

 • A fej részben süllyesz­tett, részben domborított kivitelű, és ez utób­bi része kiemelkedik a fa felszínéből.

 

Félgömbfejű facsavar

 • Az ilyen csavarokat elsősorban olyan fém- vagy műanyag szerel­vények rögzítéséhez használják, amelyekben nem alakítottak ki csavarfejsüllyesztést. A fej teljes egészében kiemelkedik a rögzített fel­szín fölé, és akár díszítő jellegű is lehet.

 

Díszfejes facsavar

 • Ez egy süllyesztett fejű csavar, amelynek fejébe menetes furatot vág­tak, s abba díszítőgomb csavarható.

 

Biztonsági facsavar

 • Ez különleges, bizton­sági csavartípus, amely a behajtás után nem csavarozható ki. Olyankor célszerű alkalmaz­ni, amikor meg akarja akadályozni a felerősí­tett szerelvény – például lakatpánt vagy ka­pocs – leszerelését.

 

 • A felsorolt típusok (a díszfejes és a bizton­sági facsavarok kivételével) normál és ke­resztfejes csavarhúzóval behajtható kivitelben is kaphatók.

 • Ha vastagabb fadarabokat kell szilárdan egymáshoz kötni, erre az úgynevezett áll­ványcsavarok a legmegfelelőbbek. Ezeknek hatszögletű feje van, s az előre elkészített fu­ratba csavarkulcs segítségével hajthatók be.

 

 • Az úgynevezett önmetsző csavarok fémek­ben használhatók. Olyan kemény anyagból készülnek, hogy ha a csavar méretének meg­felelő átmérőjű lyukba hajtják be azokat, a fémbe is menetet vágnak maguknak, s ez­zel biztonságos kötést adnak. Ilyen a vékony lemezeknél használt lemezcsavar is. Az ön-fúró csavaroknál előfuratot sem kell készíte­ni, mert ezt az orsó elejének forgácsolóéi-ki­képzése egy lépésben elkészíti.

 

Facsavarok behajtása

 • Készítsen a haszná­landó facsavar orsójánál valamivel nagyobb átmérőjű furatot a rögzítendő munkadarabba. Ha süllyesztett fejű csavart használ, készít­sen süllyesztőfuratot is – ezt úgynevezett csavarfejsüllyesztővel; annak híján a fejével azonos átmérőjű csigafúróval is elkészítheti. Ezután készítsen a facsavar orsójánál vala­mivel kisebb átmérőjű előfuratot abba a fada­rabba, amelyhez a munkadarabot rögzíteni kívánja.

 

Facsavarok eltávolítása

 • Ha egy facsavart nem sikerül kihajtani, próbáljon villámcsőfo­gót rögzíteni a csavarhúzó szárára, vagy használjon asztalosfurdancsot, amelybe megfelelő csavarhúzófejet fog be. Ha ez nem segít, használjon un. ütvehajtót. Ez egy cse­rélhető csavarhúzófejekkel ellátott szerszám, amely – ha kalapáccsal ráütnek a nyele vé­gére, egyrészt megüti a csavart, másrészt fordít is egyet azon az óramutató járásával el­lentétes irányban. Ez a szerszám egyébként úgy is beállítható, hogy az óramutató járásá­val azonos irányban fordítson a csavaron, s így segítségével igen erősen hajthatja be a csavarokat.

 

 • Fémbe hajtott berozsdásodott csavar tövé­hez vigyen fel csavarlazító olajt, és hagyja állni legalább 6 órán át. Vannak olyan külön­leges szerek is, amelyek percek alatt felold­ják a rozsdát. Ha ez nem segít, szorítsa egy felhevített forrasztópáka végét a csavar fejé­hez. A csavar a hő hatására kitágul, megtöri a rozsdaréteget és ezzel forgathatóvá válik. Ha ez sem segít, utolsó megoldásként fúrja szét a csavar fejét, vegye le a rögzített darabot, majd hajtsa ki az így szabaddá vált ki­álló csavarszárat egy villámcsőfogó segítsé­gével.

JAVASLATA csavarokat kenje be vazelinnel, így könnyebb lesz a be- és kihajtásuk.
About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.