Faliszekrény – Egyszerű tárolóbútorok készítése

Faliszekrényt legegyszerűbben olyan farost­lemezből készíthet, amely fehér műanyag lappal, vagy valódi furnérlemezzel van borít­va. A műanyag borítást nem kell kezelni, a furnérlemezt viszont szigetelni vagy lakkozni kell. A farostlemez vásárlásakor vegyen szín­ben hozzáillő, vasalóval felilleszthető burkolólemezt is, ami a vágott éleket majd eltakarja.

 

A szekrény szélessége lehetőleg egyez­zék meg a szabvány bútorlemez-szélesség­gel, így ugyanis az ajtó mérete szabás-vágás nélkül is éppen megfelelő lesz – bár a hosszából vágni kell majd.

Tervezze úgy a szekrényt, hogy a lehető legtöbb vágott éle eleve takarva legyen. Az ábrán látható szekrénynek csak a két oldallap tetejére kell szegélypántot illesztenie. A mun­kához használjon finoman fogazott kézifű-részt, és ügyeljen rá, hogy pontos derékszö­geket vágjon, hiszen minden illesztés szem előtt lesz.

 

  • Ábránkon az oldallapok szabják meg a szekrény magasságát. A tető- és fenéklapot azonban, a két oldallap vastagságát leszá­mítva, kisebbre kell szabni, mint a szekrény tervezett szélességei; a polcok pedig még en­nél is 3 mm-rel rövidebbek legyenek, hogy könnyen beilleszthesse őket.

 

  • A leszabott lemezek összeerősítésének több módja lehetséges. Legegyszerűbb a műanyag illeszték pár, amelyet különleges csavarral húzathat össze. Ez a megoldás kü­lönösen akkor előnyös, ha szétszedhető bú­tort akar készíteni.

 

Az összeállítás másik módja, amikor tipli­ket és PVA-ragasztót együttesen alkalmaz. A tipli erős, és a műanyag illesztőkkel ellen­tétben nem akadályozza a sarkok kihasználá­sát. Facsap helyett műanyag falitiplit, illetőleg speciális nejlon rostlap-összeerősítő szerke­zetet is használhat. Ezekbe a lemezekbe fa­csavart kell becsavarozni, a facsavar ugyan­is önmagában nem állna meg a farostlemez­ben.

 

  • A csavarfejek elfedésére különleges mű­anyag dugókat árulnak.

 

  • Ugyancsak műanyagból készült polctartó csapokat is lehet kapni: ezeket a szekrényol­dalba fúrt rövid lyukakba kell illeszteni. Fúrjon függőlegesen több ilyen lyukat, hogy a polco­kat szükség szerinti magasságba állíthassa. Magukat a polcokat nem kell rögzíteni: egy­szerűen felfekszenek a támasztócsapokon.

 

Hátlapra nem feltétlenül van szükség, ha a szekrényt falra akasztja. Ha mégis kell a hát­lap, azt vékony, réteges hátlemezből vagy pozdorjából készítse. Kisfejű szeggel és ra­gasztással rögzítse a szekrény hátához.

 

  • Az ajtó illesztésének legegyszerűbb, s al­kalmasint legtakarékosabb módja, ha az ajtó a szekrény teljes felületét elfedi. Zongorasa­rok pántok, zsanér, csuklópánt felhasználásá­val szerelheti fel a legegyszerűbben. Hasz­nálhat különleges, hajlított, állítható csukló­pántokat is, amelyek egyáltalán nem látsza­nak, amikor az ajtó csukva van.

 

  • Az ajtóra mágneszárat vagy rugalmas kis műanyag kallantyút szereljen fel. Díszes fo­gantyú vagy kiugró fémszegély felszerelésé­vel megkönnyítheti a szekrényajtó nyitását.

 

  • Falhoz erősítéskor a szekrény oldallapjai­nak hátsó élére csavarozzon jó erősen tükör­tartó fémlemezt, s az egészet tiplizett csavar­ral erősen rögzítse a falhoz.
Tags :

About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük