Fiókkészítés – Tervezés és gyártás házilag

A fióknak pontosan illeszkednie kell a fiókos szekrény nyílásába – vagy ha nem, megfele­lő előlapot kell neki készíteni; olyat, amelyik kissé felfekszik a szekrény elejére, és eltakar­ja a réseket, közöket. A szekrény elülső laposan kell méretezni és elkészíteni, mert ezek­nél a rés látható marad.

 

Síkba illesztett fiók

  • Mielőtt nekiállna a fiók elkészítésének, tervezze meg milliméterpapíron. Az előlaphoz használjon 25 mm vastag­ságú (colos) gyalult deszkát, a másik három oldalhoz vékonyabb, 20 mm-es deszka is ele­gendő, a fenéklapot pedig 3 mm-es furnérle­mezből is elkészítheti.

 

  • Először szabja le és készítse elő a darabo­kat. Az előlapot, amely eresztékkel csatlako­zik az oldalakhoz, a végső méreteknél kicsit nagyobbra szabja; így a végén tud majd raj­ta igazítani. A derékszögű csatlakozások ki­vágásához használjon illesztő fűrészt, moto­ros kézifűrészt vagy hornyoló!.

 

  • Ugyanezekkel a szerszámokkal vághatja ki azt a vízszintesen futó árkot, amely az elő­lap és az oldalak belső felén a fenéklapot fog­ja tartani. Mélyítsen egy-egy szélesebb árkot az oldalfalak külső oldalán is; ezekbe illesz­kednek majd a szekrény belsejéhez erősített sínek, amelyeken a fiók mozog. Végül az ol­dallapok belső részének hátulsó végeinél ala­kítsa ki a hátlap illeszkedésére szolgáló füg­gőleges vajatokat.

 

  • Illessze össze a fiók hátsó- és oldallapjait. Erős faragasztóval erősítse fel az előlapot. Néhány szeggel kapcsolja össze az illeszté­seket, s ellenőrizze, hogy a négy oldal derék-szögben csatlakozik-e egymáshoz, majd hagyja a ragasztót száradni a csomagoláson feltüntetett ideig.

 

  • A száradás után ismét nézze meg, hogy a csatlakozások derékszögűek-e, majd csúsz­tassa be és néhány szeggel rögzítse a fenék­lapot. Végül óvatosan gyalulja méretre az elő­lapot, hogy pontosan illeszkedjen a helyére.

Fiók kettős előlappal

  • Készíthet olyan fiókot is, amelyiknek két előlapja van. Az egyiket az előbbiekhez hasonlóan ragasztva és szegez­ve kapcsolja az oldallapokhoz, a másikat pe­dig erre rögzítse úgy, hogy a fiókot befogadó nyílásnál minden irányban mintegy 10 mm-rel legyen nagyobb. Felerősítésénél a fiók belső oldala felől hajtsa be a csavarokat, melyek le­gyenek rövidebbek, mint a két deszkalap együttes vastagsága. Egyes barkásáruházakban készre szabott fiókok is vásárolhatók, amelyeket otthon már csak össze kell állítani.

About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.