Kalapács – megfelelő szerszámot a megfelelő munkához

Válassza meg helyesen a munkájához szükséges szerszámot. Könnyű famunkákhoz szeghúzó, vagy kis- illetve nagy szeg­verő kalapáccsal lásson hozzá; finomabb műszaki feladatokhoz fogjon a kezébe gömbfejű kalapácsot, kényes felületeken műanyag fejű vagy fakalapáccsal dolgoz­zon. A komoly ácsmunkához vagy éppen cölöpveréshez már ékelőkalapácsot, ill. pörölyt használjon.

 

Melyik fajtát használjam?

  • A közönséges kalapács diófa vagy kőris nyél­lel készül, és acélból van a feje. Gyártanak acélfejű kalapácsot üvegszál nyéllel is, sőt acélfejűt acél nyéllel – ez utóbbiak elsősor­ban szeghúzó kalapácsok. A jobb szerszá­mokon lyukacsos gumi borítja a nyelet, hogy a kalapács ne csúszkáljon a kézben, és fel­fogja a kalapáláskor keletkező rezgéseket. A diófa nyél eltörhet, ha nagy megterhelés­nek van kitéve, az üvegszálból vagy acélból készült nyeleket lehetetlen tönkretenni. Anya­gukon kívül a kalapácsok funkciójuk szerint is osztályozhatók.

Szeghúzó kalapács: a fej egyik vége kétágú, hogy a szeget közrefogja. Ha a fej megka­paszkodott a szegben, a nyelet úgy húzza meg, mint egy fogantyút.

 

Szegverő kalapács: könnyű szerszám, amellyel fába verhet szegeket. A fej egyik vé­ge lapos, ezzel a kis szegek beütését kezdje el. (A fej tömege 0,2-0,5 kg-ig terjed.)

 

Nagy szegverő kalapács: olyan, mint az elő­ző, csak a fej tömege ennél 0,5 és 1,5 kg kö­zött mozog.

 

Gömbfejű kalapács: a fej egyik éke le van gömbölyítve. Fémmegmunkáláshoz, karosszériaegyengetéshez és szegecsek beveréséhez használják.

 

Ékelőkalapács: nehéz, mintegy 2 kg-os acél­feje van. Vésőt, furatkészítő szerszámot szo­kás beütni vele. Védőkesztyű és -szemüveg használata ajánlott.

 

Műanyag fejű kalapács: gyakori, hogy a fej két vége más-más anyagból – műanyag, gu­mi, vörösréz – készül. Az egyik leghaszno­sabb fajtán a fej egyik oldalán kemény, a má­sikon puha a gumi. A fej vége gyakran lecsavarozható és ki­cserélhető aszerint, milyen munkát kell vé­gezni a szerszámmal – de az elkopott fejvé­get is ki lehet rajta cserélni. Ezzel a szer­számmal roncsolás nélkül üthetők a felületek.

 

Fakalapács (ácskalapács): a feje lapos, és rendszerint bükkből készítik. Elsősorban favégű vésők, ékek beütéséhez való.

 

Pöröly (ráverő kalapács): nagyon súlyos a feje (akár a 10 kg-ot is elérheti), és hosszú a nyele, hogy nehéz munkát is végezhessen vele. A fej vége lapos és gömbölyű is lehet. Ha kicsit akar vele ütni, a fejhez közel fogja meg a nyelet, majd a pörölyt ejtse rá a beve­rendő tárgyra. A nagy ütéshez lejjebb fogja meg a nyelet, és úgy sújtson le vele, mint egy baltával.

 

A szerszám javítása

Laza fej: régi kalapácsok nyele összezsugo­rodhat, és a fejet tartó acél vagy keményfa ékek is kilazulhatnak. A laza faéket vegye ki, és vízhatlan faragasztóval ütögesse vissza a helyére. Ha az acélból készült ék lazul ki, te­gyen kis, hegyes faszilánkokat az ék mélye­désébe, s utána ütögesse vissza az éket.

 

Sérült nyél: Ha a nyél elrepedt vagy súlyosan megsérült, fogja be a kalapács fejét satuba, és fúrjon lyukakat a nyélbe, hogy meglazítsa a fejet rögzítő ékek szorítását. Ha a szerszám engedi, akkor ide-oda mozgatva húzza ki a nyelet. Ha nem sikerül, akkor keskeny favésővel és fakalapáccsal vésse ki a nyelet a fej­ből.

 

A kalapácsfejet vigye el a szerszámboltba, és kérjen bele megfelelő méretű új nyelet. Le­het, hogy dörzspapírral a nyelet meg kell csi­szolnia ahhoz, hogy jól illeszkedjen a fej nyí­lásába. Ha a nyél akkora, hogy ékek beüté­sére már nem maradna hely, akkor fogja sa­tuba, és a felső végére fűrészeljen bemetszéseket (valamivel mélyebbeket, mint az ékek hossza). Bújtassa a nyelet a fej nyílásába, majd a nyél szabad végét jó erősen ütöges­se kemény felülethez, hogy a fej egyre lejjebb csússzon. A nyélnek a fejen túlnyúló részét fűrészelje le, végül verje be az ékeket úgy, hogy a végük egy szintben legyen az új nyél végével.
About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük