Díszvakolatok – Repedések és lyukak kijavítása

A díszvakolat cement és homok vagy ce­ment, mész és homok keverékéből készül, és a felületére gyakran vonalakat húznak, hogy így kövekből rakott fal látszatát keltsék. Ha a külső falakat jól kivitelezett díszvakolattal bo­rítják, az évekig stabil védelmet nyújt a falak­nak, viszont a repedéseket és lyukakat az észlelés után azonnal ki kell javítani.

 

Hajszálrepedések

  • Ezek gyakran előfordul­nak, de nem jelentenek komoly gondot. Fes­se át a falat olyan kültéri falfestékkel, amely homokot, nejlonrostokat vagy szilikagélt is tartalmaz, ezek az anyagok ugyanis eltömítik a vékony repedéseket.

 

Mélyebb repedések

  • A meglazult és morzso­lódó részeket szedje ki, majd lehetőleg tágít­sa ki a rést, mivel így a javítóanyag jobban megtapad. A repedés belsejét kenje le hígítatlan PVA-ragasztóval, mivel az jobb kötést biztosít, majd töltse ki a rést viszonylag ke­mény és száraz habarccsal. A habarcsot nyomkodja be jó alaposan egy vakolókanál hegyével, majd simítsa le.

Makacs repedések

  • Ha egy repedés a gon­dos javítás ellenére is kiújul, azt valószínűleg az épület kismértékű mozgása vagy süllyedé­se okozza. Szerezzen egy kisebb üveglapot, és ragassza a repedésre epoxigyanta alapú ragasztóval. Ha az üveg az elkövetkező né­hány hónap során eltörik, kérjen szaktaná­csot egy építésztől vagy statikustól.

Penész

  • A penész általában ijesztőbbnek lát­szik, mint amilyen valójában, ugyanis elszíne­zi a vakolatot. Kezelje az érintett felületet gombaölő szerrel; várjon, amíg a penész megbámul vagy megfeketedik, majd egysze­rűen söpörje le egy erősebb seprűvel. A söp­rés idejére vegyen fel védőszemüveget és porvédő maszkot. Ha át szeretné festeni a falat, a festés előtt vigyen fel rá stabilizáló oldatot, amely az épí­tőanyag-kereskedésekben kapható.

 

Hólyagosodé és leváló vakolat

  • Ha a dísz­vakolat foltokban válik le a falról, gyengéden ütögesse körbe az adott területet, és ahol kongó hangot ad, vésse le. A téglák közeiből keskeny hidegvágóval vagy vésővel kaparja ki a vakolatmaradványokat, seperje ki belőle a port, majd a javítandó felületeket ecsetelje be PVA-ragasztóval.

 

  • A habarcsot 1 rész portlandcement, 1 rész mész és 6 rész homok elegyéből készítse el. Kevés vizet adjon hozzá, hogy ne legyen túl híg, ne folyjon meg a falon.

 

  • Tegyen egy kis habarcsot a simítódeszkára, tartsa a deszkát a fal közelébe, majd egy fém vakolókanál élével lazán csapja a habarcsot a falra és nyomja oda. Ezután fogjon egy deszkát, tegye az élét a folt aljára, és jobbra-balra mozgatva, a habarcsot elsimítva távolítsa el vele a habarcsfelesleget.

 

  • Hagyja száradni a habarcsot egy órán át, majd nedvesítse meg tiszta vízzel. Simít­sa át acél vakolókanállal, és ha szükséges, karcolja bele a kövek közti réseket utánzó vo­nalakat.

 

  • Ha a vakolatnak 1,5 cm-nél vastagabbnak kell lennie, akkor két réteg habarcsot vigyen fel. Az első réteg felületébe húzzon mély ba­rázdákat, hogy a második réteg jól megtapad­hasson, de annak felvitele előtt várjon leg­alább 24 órát. A második réteget a fent leírt módszerrel vigye fel a falra.

 

  • Ha az egész vakolat rossz állapotban van, verje le egészen a tégláig, és vakolja be újra a falat. Ha ebben nincs gyakorlata, akkor legjobb, ha vakolatszóró készüléket használ. Ez az eszköz finom mintázattal szórja fel a falra a puha habarcsot. A vakolatszóró épí­tőgép-kölcsönzőkben bérelhető, ahol a szük­séges habarcs összetételéről is felvilágo­sítást adni
Tags :

About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük