Ecsetek, festőpárnák és hengerek – Kiválasztásuk, használatuk és tisztításuk

Az ecsetek különböző felületek festésére szolgálnak. A festőpárna és a festőhen­ger megkönnyítik a nagyobb felületek befe­dését.

 

Ecsetek A legjobbak mindmáig a kínai disz­nószőr ecsetek. Az olcsóbbak készülhetnek kevert szőrből vagy műszőrből.

 

A jó munkához jó ecsetre van szükség. A jobb, drágább ecsetek sűrűbb szálúak, és több szőrszál több festéket tud felvenni. A legtöbb új ecset szőre hullik egy kicsit, de az olcsó ecsetek rosszul odaerősített szőr­szálai csomókban jönnek ki. Vásárlás előtt ezt vizsgálja meg, és ilyet semmiképpen ne vegyen.

 

Festésre általában a 13, 25, 50 és 75 mm széles ecsetet használja. Az ecset szélessé­ge legyen arányban a felület nagyságával. Hasznos ecsetfajták:

 

Falfestő ecset A falfestő ecset 100 vagy 125 mm széles, a belső falak és a mennyezet fes­tésére alkalmas.

Ferde szőrű ecset A 19 mm széles ecset szőrét ferdére vágják, hogy szépen lehessen vele festeni a széleket, például az üveg mel­letti ablakkeretet.

Ragasztóecset Legalább 100 mm széles, falburkolatok felragasztásához használható.

Tapétázóecset Kb. 250 mm vagy ennél szé­lesebb, a tapéta falra simításánál alkalmaz­ható.

Vakolatfestő ecset Legalább 125 mm szé­les, külső festéshez és emulzió felhordására használható.

Ecset favédelemre Ezt a durva szőrű, leg­alább 125 mm széles ecsetet kizárólag fa­védő anyagokhoz (innen a neve is) hasz­nálja.

 

Az ecset használata

 • Legjobb egy füles edénybe öntött – előzőleg összekevert – fes­tékkel dolgozni, így ha valamilyen piszok ke­rül az ecsetre, nem az egész doboz festék lesz szennyezett. Az ecsetet csak körülbelül az ecsetszőr egyharmadáig mártsa bele a festékbe, és a felesleget törölje le az edény szélén.

 

 • Először hosszában kenje le festékkel a fe­lületet, aztán széliében, majd ismét hosszában. Nagy felület esetén tartsa nedvesen a már lefestett részek széleit. Ne menjen rá új­ra olyan felületre, amely már szárad.

 

 • Amikor normál magasfényű festéket hasz­nál, vékonyán kenje fel, hogy elkerülje a fes­ték csepegését és folyását; inkább több vé­kony réteget vigyen fel, mint egy vastagot. Ha egyrétegű cseppmentes festéket hasz­nál, jól mártsa be az ecsetet, és vízszintes ecsetvonásokkal vigyen fel egy vastag réte­get, így nem fog több festéket használni a kelleténél.

 

 

Az ecsetek tisztítása

 • Ha csak 1-2 órára hagyja abba a munkát, nem kell az ecsetet le­tisztítani – mártsa bele jól a festékbe és csa­varja be alufóliába.

 

 • Az ecsetet festékesen lehet hagyni éjsza­kára, ha a szőrét vízbe mártja, hogy a levegő ne érje. Akassza fel az ecsetet egy befőttes-üvegbe egy merev drót segítségével, amit át-fűz az ecset nyelén, majd keresztbefekteti az üveg száján. A szőr ne érintkezzen az üveg aljával, mert meghajlik. Soha ne áztassa be vízbe az ecsetet hosszú ideig, mert a foglalat megrozsdásodik és a szőrszálak megduzzad­nak.

 

 • A munka befejeztével törölje bele újságpa­pírba a felesleges festéket, majd mártsa bele a szőrt alkoholba vagy egyéb alkalmas ecset­tisztító folyadékba. A cellulóz alapú vagy más speciális festékhez használt ecsetet mindig az előírt hígítóval tisztítsa; ehhez nézze meg a festék dobozán lévő utasításokat.

 

 • Az alkoholt vagy más hígítót meleg szap­panos vízzel mossa le, majd öblítse le az ecsetet hideg vízben. Ha emulziós festéket használt, egyszerűen mossa le az ecsetet meleg szappanos vízzel, majd öblítse le.

 

 • Az ecset tisztítása után jól rázza le róla a vizet, és hogy ne veszítse el a formáját, fogja lazán körbe a szőr végét műanyag sza­laggal, majd tegye tiszta, meleg helyre szá­radni.

Festőpárnák

 • A festőpárna egy nyélre erősí­tett habszivacs tömbből áll, amelyre vékony moher réteget ragasztanak. Sima felületeken gyorsan és piszokmentesen dolgozhat vele, de használható bizonyos mintás falburkola­tokhoz is. Nem alkalmas azonban durva felü­letek festésére, és nem jó kültéri felületekhez sem.

 

 • A festőpárnát legjobb vízalapú festékhez, például emulziós festékhez használni, ami könnyen letisztítható. Olajfesték esetén a hí­gító kioldhatja a moher és a habszivacs köz­ti ragasztóréteget.

 

 • Különböző méretű festőpárnák léteznek, 25 mm-től 180 mm-ig.

 

Festőpárnák használata és tisztítása

 • La­pos festékestálból dolgozzon. Csak annyira mártsa bele a párnát, hogy a moher fes-tékes legyen. Ha mélyre mártja, csepeghet róla a festék. Minden irányban fessen úgy, hogy a festéksávok összeérjenek.

 

 • A párna lapos részével finoman simítsa végig a felületet. Ne nyomja rá túlságosan, mert kipréseli a festéket a habszivacsból. A megfelelő eredmény eléréséhez két-három festékréteg szükséges.

 

 • A munka befejeztével törölje bele a feles­leges festéket újságpapírba, és öblítse le ala­posan a festőpárnát. Hagyja megszáradni, majd műanyag zacskóban tárolja, hogy ne le­gyen poros.

 

Festőhengerek

 • A hengerek többsége 180 mm széles, és nyéllel van ellátva, vagy a nyélbe cserélhetően szerelhető. Különlege­sen kiképzett hengerek is kaphatók, amelyek­kel a nehezen hozzáférhető helyeket, példá­ul a csövek és a radiátorok mögötti falrészt is kifestheti. Három fő hengertípus létezik: mű-moher, habszivacs és teddy.

 

Műmoher henger

 • Nagyon finom, kemény szőrű henger, ami csak sima felületekhez használható, érdeshez nem. Magasfényű fes­ték használata után nehéz tisztítani (l. fent). Ha szükséges, érdemesebb alkohollal próbál­kozni, mint hígítóval.

 

Habszivacs henger

 • Megfelelően bevonja a sima és az enyhén rücskös felületeket, de jobban szétfröcsköli a festéket és durvább külső munkákra nem alkalmas. Mintás hab-szivacs hengerek is kaphatók, amelyek fes­téskor mintázatokat hagynak a falon.

 

 • A habszivacs hengereket vízalapú festé­kekhez használja, mivel a hígítók egy része tönkreteszi őket. Ha magasfényű festéket használ, alkohollal tisztítsa meg a hengert.

 

Teddy henger

 • Ez a népszerű hengerfajta kapható rövid szőrrel a sima felületekhez és közepes, illetve hosszú szőrrel külső mun­kákhoz. Legjobb, ha vízalapú festékekkel használja őket. A magasfényű festékek lemo­sása nehéz.

 

Henger használata és tisztítása

 • Használjon hengertálat, amit egyharmadig töltsön meg festékkel. Mártsa a hengert a festékbe és for­gassa meg a tálban, hogy mindenhol festékes legyen. Ne szedjen fel túl sok festéket, mert csepegni fog.

 

 • Két-három vékony réteget vigyen fel, min­den irányban szétkenve a festéket, de egy fő irányban fejezze be. A sarkoknál használjon kisméretű ecsetet.

 

 • A munka végeztével azonnal tisztítsa meg a hengert. Görgesse végig egy újságpapíron, hogy a felesleges festék lejöjjön (ne menjen végig kétszer ugyanott, mert akkor csak újra felszedi a festéket). Ha leszerelhető, vegye le a hengert és mossa ki alaposan.
About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.