Fali rögzítők – Tárgyak rögzítése tömör és üreges falra

Tiplikkel a legtöbb falfelületre biztonságosan rögzíthet különböző tárgyakat, például fali­szekrényt és polcot.

 

A tiplik kialakítása sokféle lehet, az egy­szerű rostból vagy műanyagból készült csőtől a gondosan kidolgozott, szárnyakkal és hor­nyokkal ellátott modellekig, de valamennyi ugyanazon elv alapján működik: a falba fúrt lyukba illeszkedő tipli kitágul, ahogy csavart hajtunk bele.

 

Ha tiplit akar használni, először az alkal­mas csavar méretét határozza meg. Használ­jon olyan hosszú csavart, amelyik beszerelve jóval túlnyúlik a tiplin, bele a mögötte lévő fa­lazatba. A megfelelő csavar kiválasztása után keresse meg a hozzá való tiplit.

 

A tipli és csavar kiválasztását követően vá­lasszon megfelelő fúrót. Puha anyag, mint például salakbeton blokk fúrásához egyszerű furdancs is megteszi, de kemény téglafalhoz mindenképpen elektromos fúrót vagy ütvefúrót használjon. Győződjön meg róla, hogy a kifúrt lyuk hosszabb, mint a tipli. Csempe vagy vakolat (vagy akár mindkettő) nem alkalmas súly tar­tására. A fúrás befejezése után vékony cső­vel fújja ki a furatból a port, és csak ezután ütögesse be a tipliket úgy, hogy a végük ne lógjon ki a falból. A csavarokat a rögzíteni kí­vánt tárgyon keresztül hajtsa be a tiplikbe. Bi­zonyos esetekben érdemes a csavarokat elő­ször csak a tiplikbe belehajtani, majd kivenni, és csak ezután belecsavarozni a rögzíteni kí­vánt tárgyba.

 

A puha falazó anyagok, mint a salakbeton blokk, hajlamosak szétmorzsolódni, amint a normál tipli kitágul. Ilyen esetekben használ­jon puha anyagokhoz kifejlesztett speciális tiplit és furdancsot, vagy az elektromos fúrót nem ütvefúró üzemmódban.

 

Ha nagyon erős rögzítésre van szüksége, kitáguló, un. horgonycsavart (dübel) használ­jon. Ennek a csavarnak különlegesen kiképe­zett ékszerű része van, amelyik az anya meg­szorításakor a csavar belsejébe húzódik. A csavarra húzott hasított gyűrű ennek hatá­sára kinyílik, és a csavart nagyon erősen a falba szorítja. Az ilyen csavarok behelyezéséhez általában a hagyományos falfúró fejek átmérőjénél nagyobb lyukra van szükség. A barkácsboltokban azonban kapható olyan speciális szerszám (csillagfúró), amely kala­páccsal használva megfelel erre a célra.

 

Kaphatók kampós és gyűrűs fejkiképzésű horgonycsavarok is.

Üreges falak

  • Az üreges falak, mint például a gipszkarton térelválasztók, nem elég vasta­gok a tiplik befogadásához, így ezek eseté­ben speciális rögzítőket használjon. Ezeknél az anya egy része szétnyílik vagy elfordul az üregben vagy a fal mögött, miután össze­csukva a furatba helyezték.

 

  • Ha valamilyen nehéz tárgyat, például kony­hai szekrényt akar gipszkarton falra rögzíteni, ne akassza az egész súlyt a csavarra. A fal­ban található függőleges támasztóoszlopokhoz csavarozzon hozzá egy vízszintes tartólé­cet, hogy a szekrény alja ezen nyugodjon.

 

  • A támasztóoszlopokat próbálkozással, vagy a szegeket jelző fémdetektorral keresse meg. Ha lehetséges, a szekrényt tartó csava­rokat is hajtsa közvetlenül a tartóoszlopokba.

 

Szabálytalan lyukak

  • Előfordulhat, hogy nem sikerül szabályos lyukat fúrni a kemény falba, ekkor a tipli helyett használjon inkább rostos szerkezetű tömítőanyagot. Vegyen ki egy csi­petnyit az anyagból, adjon hozzá kevés vizet, és keverje ki gitt sűrűségűre. Sodorja hosszú­kásra, és tömje be a lyukba. Ha szilárdan a helyére került, addig csavarja bele a csavart, amíg még puha, de ne rakjon rá súlyt, amíg meg nem szilárdult.
About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.