Gittelés – Üveg rögzítése az ablakban; régi gitt felújítása

Amikor üveget illeszt az ablakkeretbe, gittel kell rögzítenie. Fa ablakkerethez lenolajas gittet, fémkerethez ahhoz ajánlott gittet, vagy mindkettőhöz használhat univerzális akril gittet. Szüksége lesz még egy kitöltő késre és egy gittelő késre. Régi vésővel faragja le az öreg gitt maradékát, és harapófogóval húzza ki az üvegtáblát korábban tartó szegeket vagy kapcsokat. Kefélje le a port, és fesse le a hornyot alapozó festékkel.

 

Mintegy 4 m kerethez nagyjából 1 kg gittre lesz szüksége. Először csak maroknyi gittet gyúrjon össze, amíg az puha és könnyen ala­kítható nem lesz. Ezután az ábrán látható módon nyomja körbe a gittet. Illessze be az üveget, és nyomja be finoman a széleit. Az üveg megtartásához kalapálja be a szegeket egy véső szélével (vagy a fémszalagot a fém­keretbe). A szegeket egymástól 25 cm-re he­lyezze el úgy, hogy 5 mm-re álljanak ki a ke­retből.

 

 

Nyomkodjon további gittet körbe az üveg elé, és a bemutatott módon alakítsa a gittelő késsel. Ezután szedje le a gitt fölösleget az ablak belső oldaláról. Miután levágta és meg­formázta a gittet, húzzon végig rajta megned­vesített festőecsetet, ami elősegíti az üveg­hez tapadását. Mintegy két hétig hagyja, hogy a gitt megkeményedjen, azután fesse le, különben hamarosan szétporlad.

 

A régi gitt felújítása Csavarhúzóval vagy vé­sővel pattintsa le körben a gittet. Cserélje ki a korrodált szegeket vagy kapcsokat. Kefélje le a port, alapozza le a hornyot, és a fent le­írt módon gittelje be az üveget.

 

 

 

JAVASLAT Ha a gitt alakítás közben odata­pad a gittelő késhez, mártsa tiszta vízbe a kést. Hasonlóképpen nedvesítse meg a ke­zét, hogy ne ragadjon az ujjaihoz.
About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük