Belső felületek festése – Mennyezet, falak, ajtók, ablakok és szegélylécek

Néhány jó tanács, hogy hogyan fessük ki a lakásunkat.

Amennyire lehet távolítson el mindent a szobából, ahol festeni kíván. Vigye ki a bútorokat, szedje le a függönyöket, függönykarnisokat, csavarja fel a szőnyeget. Szerelje le a lámpatartókat és a polcokat, és minden egyéb leszedhető tárgyat. Ha bármi a szobá­ban marad, húzza középre és takarja le por­védő huzattal.

 • Fedje be a padlót régi újságokkal, kivéve, ahol hőlégfúvóval szedi le a festéket.

 

 • A festőszerszámokon kívül szüksége lesz még festékleszedő felszerelésre, különféle festékekre, rongyra, fedőpapírra, fatömítő anyagokra és gipszre, simítókésre vagy haj­lékony pengéjű késre, hajlékony reszelőre, védőszemüvegre, állólétrára és egy egyszerű állványra (mondjuk két kis létra és egy desz­ka), hogy a feje legalább 7-8 cm közel kerül­jön a plafonhoz.

 

 • Mennyezet A mennyezettel kezdje, csak az­tán szedje le – ha van – a tapétát a falakról.

 

 • Ha a plafon jó állapotban van, mossa le alaposan mosószappannal, aztán öblítse jól le. A lemosás különösen a konyhában szük­séges, ahol a főzés miatt zsírosak a falak.

 

 • Száradás után fesse újra a mennyezetet. A fényforrással párhuzamos sávokban dol­gozzon, és kezdje a fényhez közel eső ré­szen. Inkább két vékony, mint egy vastag réteget vigyen fel – különösen, ha rücskös a mennyezet felülete.

 

 • Ha tapétás a mennyezet, szedje le a papírt és tapétázza újra.

Falak

 • Mossa le a befestendő falakat mosó­szappannal, aztán öblítse le hideg vízzel. Ne használjon mosószappant dombornyomásos papíron, ehelyett szappanos szivaccsal vagy ronggyal törölje le újrafestés előtt.

 

 • Régi, mintás tapétát nem célszerű befes­teni, de ha meg akarja próbálni, először egy kisebb, nem látható felületen próbálkozzon. A papír kitágulhat és felhólyagosodhat, de ha simán megszárad, folytathatja a festést. A fé­mes színek azonban átüthetnek a festéken; ha ezt tapasztalja, szedje le a tapétát.

 

 • A falat a faanyagok (ablakok, ajtók, sze­gélylécek) előtt fesse le. De ha tapétázni akar, a faelemek legyenek az elsők.

 

 • A tapéta leszedése után a jó minőségű va­kolatra rögtön ráfesthet. Először emulziós festék és víz fele-fele arányú keverékét vigye fel, majd két réteg emulziós festéket. A falat felülről lefelé haladó sávokban fesse.

 

 • Ha a vakolaton hajszálrepedések vagy ki­sebb hibák találhatók, javítsa ki a megfelelő anyaggal vagy vonja be a repedéseket védő­csíkokkal a festés előtt.

 

Farészek

 • Festés előtt a fafelületekről, ha le­hetséges, távolítsa el az egyéb részeket: a ki­lincseket, a zárfedő lemezeket, az ablaktá­masztókat és a kallantyúkat. Ezeket nem kell lefesteni, kikerülni pedig nehéz őket a festés­kor. Ha mégis körül kell őket festeni, ra­gassza körbe a szélüket védőszalaggal és a festék száradása előtt távolítsa el a szalagot. Ha a régi festés jó állapotban van, mossa le vízben oldott mosószappannal és öblítse le hideg vízzel. Dörzsölje le a felületet hajlékony reszelővel vagy vizes horzsakővel, majd is­mét öblítse le. így mind a piszok, mind a fel­ső festékréteg eltűnik, hogy kedvező legyen a felület a következő fedőfestékrétegnek. Ha meg akarja változtatni a színt, először hasz­náljon alapozófestéket.

 

 • Ha a régi festés gyenge minőségű, kaparja le a festéket a csupasz fáig. Töltse ki a repe­déseket fatömítő anyaggal, és dörzspapírral csiszolja simára. Törölje tisztára, és fesse újra alapozóval, alapfestékkel és fedőfestékkel. Ahol csak kis festékfoltok hiányoznak, elég a sérült részen levakarnia a festéket, kenjen rá alapozót és fedőfestéket; a lehántott rész szé­lét finom csiszolópapírral simítsa le. Csiszolja le az egész felületet, és törölje tisztára a fedő­festék felvitele előtt. Nyers fa esetén használ­jon a csomóknál fabeeresztő folyadékot. Simít­sa le a fát finom csiszolópapírral. Kenjen rá alapozót, alapfestéket és fedőfestéket.

 

Fa ablakkeretek

 • Készítse elő a fát a fent le­írt módon. Ha a festés jó állapotban van ugyan, de már olyan vastag a sok festékréteg miatt, hogy nehezen záródik az ablak, az új­rafestés előtt szedje le a festéket a súrlódó szegélyekről.

 

 • Festés előtt vonja be az üveget védőpapír­ral úgy, hogy annak a széle 2 mm-re legyen a kerettől, így festéskor egy vékony festéksáv keletkezik az üvegen, ami nem engedi a fát nedvesedni és megvédi a korhadástól.

 

 • A legjobb sorrend a szárnyas ablakok fes­tésénél; keresztgerendák és ablakbélések, felső és alsó keresztfa, támfa, csatlakozó fél­fák és külső keret.

 

Fém ablakkeretek

 • Ellenőrizze, rozsdás-e a fém. Ha igen, kaparja le a festéket, hogy az egész rozsdás rész előtűnjön. Csiszolópapír­ral vagy drótkefével távolítsa el a rozsdát, majd kezelje az esetleg még rozsdás és kor­rodált részt rozsdagátlóval vagy hideg galva­nizáló festékkel, ami semlegesíti a rozsdát és alapozóként működik. A puszta fémet fémalapozóval kenje le a fedőfestés előtt. Alapfestékre nincs szükség, csak ha a színt meg akarja változtatni.

 

 • Ha az ablakok nehezen záródnak, kaparja le a festéket az érintkező szegélyeknél, ala­pozza és fesse le újra.

 

Ajtók

 • A faanyagot készítse elő a fent leírtak szerint, és fesse az ábra alapján. Tömör ajtó­nál legcélszerűbb kb. 75 mm széles ecsetet használni.

 

Szegélylécek

 • A faanyagot készítse elő a fent leírtak szerint. Csúsztasson egy darab kar­tonpapírt a szegélyléc alá, hogy festéskor az ecset ne kapjon fel porszemeket.
Tags :

About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.