Elszívóventilátor – elektromos ventilátor beszerelése az ablakba

FIGYELMEZTETÉS! A munka elvégzésekor mindig tartsa figyelemben az erősáramú villamos szerelésekre vonatkozó hazai előírásokat!

 

  • Ezek villanymotorral meghajtott ventilátorok, amelyek a helyiség szennyezett levegőjét rend­szerint közvetlenül a szabadba juttatják. Főleg a konyhában, fürdőszobában és a mellékhelyi­ségekben van rájuk szükség, hogy a kellemet­len szagokat és a páratelt levegőt eltávolítsák. A legtöbb ventilátor fordítva is működtethető, hogy kívülről szívjon be friss levegőt.

 

  • Két fő típusuk a radiális (csigaházas) és axiális (szárnylapátos) átömlésű ventilátor. Az előbbi hosszabb vezetéken tudja a levegőt szállítani. A szárnylapátos ventilátor erre nem alkalmas, ezért pl. ablakba lehet beszerelni. Olyan ventilátort válasszunk, amelynek a ka­pacitása alkalmas az adott helyiség átszellőztetésére.

 

  • A teljesítményt köbméter per órában (m3/h) adják meg. Először tehát számítsa ki a helyiség légtérfogatát (hosszúság x széles­ség x magasság), majd a kapott értéket szo­rozza meg az óránként szükséges légcserék számával (a nappali szobára ez az érték 4-6, a konyha, illetve a mellékhelyiség esetében 10-15, a fürdőszobánál 15-20). Tehát például egy 3 m hosszú, 2 m széles és 2,5 m magas konyha légtérfogata 15 m3. Ezt 10-15-tel megszorozva 150-225 m3/h-t kap, vagyis ilyen teljesítményű szellőztető berendezést kell választania.

 

  • A ventilátort nem nyíló ablak­táblába szerelje, a helyiségnek a fő levegő be-áramlási pontjával átellenesen, mert csak így tudja maradéktalanul átszellőztetni a helyisé­get. (Ne helyezze bojler vagy gázmelegítő kö­zelébe, legfeljebb ha ezeknek saját szellőző­csatornájuk van, különben a füstöt a ventilátor beszívhatja a helyiségbe.) Kisebb teljesítmé­nyű ventilátorok közvetlen kapcsolóval van­nak ellátva és a helyiségre előírt telepítési helyzetű 6 vagy 10 A-es dugaszaljzathoz vil­lás dugós lengőkábellel csatlakoztathatók. Egyébként a ventilátort célszerű állandóan rögzített elektromos bekötéssel telepíteni.

 

  • Fürdőszobai telepítésnél húzókapcsolót vagy vízmentes, csapófedeles kapcsolót al­kalmazzon. Ezt és a fix bekötés csatlakozó­dobozát a legközelebbi érinthető földelt (vagy annak tekinthető) tárgytól (fém fűtési, gáz­ vagy vízvezeték, vízcsap, kád stb.) minimum 60 cm-re, és a kapcsolót célszerű legalább 1,5 m magasra helyezni. Ha ez nem lehetsé­ges, az állandó bekötést és a kapcsolókat a fürdőszobán kívülre telepítse, és onnan falba épített védőcsőben (MM kábelnél védőcső nélkül) vezesse a ventilátorba.

A ventilátor felszerelése

  • Vágja ki az ablak­táblán a megfelelő nyílást; ha az ablakban kettős üvegezés van, bízza a feladatot üve­gesre, illetve rendeljen a meglévő helyére olyan dupla üveget, amelyen a nyílást már ki­vágták és a széleit lecsiszolták.

 

  • Ezután illessze be a külső szorítólapot, ügyelve arra, hogy ha van gumitömítés, az megfelelően a helyére kerüljön, majd tegye rá a külső rácsot, a belső szorítóidomot és vé­gül a ventilátoregységet.

 

  • A vezetéket kösse a ventilátor armatúrájá­ban lévő sorkapocshoz: a barna vagy fekete fázisvezetéket – ha jelölik, az L, a kéket az N, a zöld-sárgát pedig az E vagy „földelés” (i) jelhez. A szerelési utasításban előírt hosszú­ságú vezetéket használjon. Ha a készülék kettős szigetelésű (jele: i), földelésre nincs szükség, ezért éterű kábelre kösse.

 

  • Helyezze fel a zsalus belső rácsot, tovább­ra is a használati utasítást követve.

 

 

 

Csatlakoztatás a hálózatra

A legközelebbi aljzatról kell az állandó bekötés csatlakozó­dobozának vezetékét (a falba rejtve) kiépí­teni. A leágaztatást és a sorkapocshoz kap­csolást csak a tápvezeték feszültségmentesí­tett helyzetében szabad készíteni! Ha elké­szült a vezetékek bekötésével, a villanyóra felkapcsolásával helyezze ismét feszültség alá a hálózatot.
Tags :

About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük