Burkolólapok – Készítése, javítása, egyenetlenségeinek helyrehozása

Különböző méretű és vastagságú, kész beton vagy műkő burkolólapok az építőanyag-tele­peken vásárolhatók.

 

Előkészítés

  • Tisztítsa meg a burkolásra szánt területet, távolítsa el a felső talajréteget. Facövekekkel és kifeszített zsinórral jelölje ki a pontos határokat. A szélességeket és hosszúságokat lehetőleg a burkolólapok mé­retének egész számú többszöröseiben álla­pítsa meg; így jóval kevesebb követ kell majd elvágni. Az egyes lapok között hagyjon kb. 1 cm-es közöket: a burkolásnál ezt meg­felelő méretű fapeckekkel állítsa be.

 

  • Ha puha a talaj, döngöljön bele kőtörmelé­ket, ha a burkolni kívánt terület, út a ház köz­vetlen közelében van, építse úgy, hogy eny­hén kifelé lejtsen – így elvezeti az esővizet.

 

A burkolólapok lerakásának három külön­böző módja ismeretes:

Homokágyra

  • A kőlapokat helyezze 4-5 cm vastagságú homokrétegre. Vízmértékkel el­lenőrizze, hogy a lapok egy síkban vannak-e. Az esetleges kiálló széleket, lapokat fa alátét­tel és kalapáccsal egyengesse el. Ennek a módszernek az a hibája, hogy a lapok idő­vel elmozdulhatnak, megsüllyedhetnek.
Betongöbökre

  • Készítsen sovány betonala­pot 1 rész cementhez adott 4 rész durva vagy betonhomokból kevés víz hozzáadásával. Keverje el, hogy összeálljon, de ügyeljen rá. hogy ne essen össze. Helyezzen a keverék­ből minden kőlap aljára 5 jókora göböt (egyet-egyet a négy sarkához és egyet a közepére). és ütögetéssel rakja őket vízszintesen az elő­készített talajra.

 

  • Javítás Ha a homokágyra helyezett burkoló­lap billeg vagy nem simul a felületre, ásó he­gyével emelje ki. Alsó felét tisztítsa meg és távolítsa el róla a felesleges homokot. A ho­mokágyat töltse fel, ha túlságosan meg­süllyedt, és illessze vissza a lapot.

 

  • Ha korábban betongöbös eljárást alkalma­zott, távolítsa el a betont mind a kőlapról, mind az ágyazatból. Készítsen új keveréket, és a korábbi módon bekenve a burkolólapo­kat helyezze vissza az ágyazatba.

 

  • A habarcságyra helyezett burkolólapok nem mozdulnak el, hacsak nem éri őket egy ponton nagy nyomás. A meglazult lapot emelje ki, törje fel alatta az ágyazatot, tisztít­sa ki és készítsen újat, majd fektesse vissza a lapot.

 

Fugázás

  • Az új és a megjavított járófelületek­nél is tanácsos a lapok közeit kifugázni, azaz malterral kitölteni. A művelettel várjon a burko­lás befejezése után két napot. A kitöltésre ho­mokot is használhat, de abban megkapasz­kodhatnak a növények gyökerei. Használjon 1 rész cementből és 2 rész homokból álló ke­veréket, és csak annyi vizet adjon hozzá, hogy szárazon morzsolódó legyen. Egy rossz ecset­tel nedvesítse meg a burkolólapok közeit, majd egy kisebb vakolókanállal vagy spaklival töltse ki őket az elkészített fugázó anyaggal.

 

  • Amikor kész van, meghajlított műanyag ­vagy csődarabbal húzza végig a fugákat, hogy a felületük sima, egyenletes és enyhén homorú legyen.
Tags :

About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük