Csiszolás – Felületek simítása kézzel és géppel

A felületeket festés vagy lakkozás előtt csiszolással szokták tökéletesen simává tenni. , csiszológépek emellett fa munkadarabok formálására és kerekítésére is alkalmasak, csiszoláshoz papírt vagy szövetet használnak, amelyet valamilyen dörzsanyaggal, például szilikon-karbidszemcsékkel vontak be. A csiszolóanyag durvaságát 60-tól 400-ig tér-idő számozással jelölik (minél nagyobb a szám, annál finomabb szemcséjű a csiszolóanyag).

 

Fa csiszolásakor mindig szálirányban dolgozzon, soha ne merőlegesen arra. A szálaikon keresztben ejtett karcolásokat nehéz eltűntetni, és a lakk vagy más felületkezelő anyagok csak még inkább kiemelik ezeket.

 

Festékek vagy lakkok eltávolítására ne használjon csiszolóanyagokat. A súrlódáskor keletkező hő megolvaszthatja a festéket, amely így eltömi és használhatatlanná teszi a csiszolóanyagot. Csiszolás előtt mindig távolítsa el a felületről a régi festékrétegeket. 

A csiszolóanyagok közül a következők a legismertebbek:

Dörzspapír (vagy üvegpapír)

 • Szárazon hasz­nálják fa csiszolásához olyan esetekben, amikor nincs szükség nagyon sima felületre, például a festés előtti felület-előkészítéshez. Ez a legolcsóbb csiszolóanyag.

 

Gránátpapír

 • A gránát keményebb, jobb mi­nőségű csiszolóanyag, amelyet például búto­rok finom felületkezelésére használnak, pá-colás, lakkozás vagy polírozás előtt. Szára­zon használja.

 

Korundpapír vagy – vászon

 • Ezeket a csiszolóanyagokat szárazon és nedvesen is hasz­nálhatja fémfelületek kiigazítatására és felcsiszo­lására, a gyártó utasításainak megfelelően. A korundszemcsék nagyon kemények, de kö­zeik könnyen eltömődnek. ívelt felületek csi­szolására korundvásznat használjon: tépjen e belőle egy csíkot, a két végét fogja a két Kezébe, és így húzogassa ide-oda a csiszo­landó darabon.

 

Szilikon – karbid papír

 • Száraz-nedves csiszolópapírnak is nevezik, mivel mindkét módon Használható. Nedves állapotban például festett felületek újrafestés előtti megkoptatására alkalmazzák, a víz ugyanis kenőanyagként szolgál és a képződő port is megköti.

 

Volfrám – karbid korong, tömb vagy reszelő

 • Keményforrasztással rendkívül kemény ön­tött réteget erősítenek a fémalapra, és így ál­lítják elő ezeket a csiszolószerszámokat, amelyek durvább és finomabb változatban Kaphatók. Elsősorban durvább csiszolási •munkákhoz és festék eltávolításához hasz­nálhatók.

 

Csiszolópárnák

 • Ezeknek a habgumi párnák­nak két nagyméretű oldalát csiszolóporral von­ják be. Nedvesen a festék újrafestés előtti megkoptatásához használhatók (de nem fes­ték-eltávolításra). Szárazon ívelt és formált fe­lületek lesimítására használatosak.

 

Acélgyapot

 • E csiszolóanyag finomságát 0-k jelölik – minél több a 0, annál finomabb az acél­gyapot. A finomabb típusokat – kenőanyagként lakkbenzint használva – pácok és lakkok felü­letének az újrakezelés előtti megkoptatásához használják. A nagyon finom kivitelű acélgyapo­tot a műanyag padlókon esett karcolások eltün­tetésénél is alkalmazzák. Fát soha ne csiszol­jon durvább kivitelű acélgyapottal.

 

Kézi csiszolás

 • ívelt vagy formázott felületek csiszolásához használjon tenyérbe simított összehajtogatott csiszolópapírt/vásznat. Si­ma felületek csiszolásához legcélszerűbb az öntapadós hátoldalú csiszolóanyag, amelyet gumírozott kézi csiszolószerszámra ra­gasszon fel.

 

 • Régi festéknek vagy lakknak az újrafestés előtti eltávolításához használjon tiszta vízzel benedvesített, rugalmas párnájú csiszoló­szerkezetet. Az újrafestett falfelület fellazítá­sát durva szemcsés volfrám-karbid tömbbel vagy reszelővel végezze.

 

Gépi csiszolás

 • Csiszológép használatakor különösen óvatosan járjon el, ugyanis ilyen­kor nagyon könnyen túl sok anyagot eltávolít­hat. A formázáshoz és lekerekítéshez dur­vább, a felületek simításához finomabb csi­szolóanyagot használjon.

 

 • A gépi csiszoláshoz vagy egy fúrógépre szerelhető feltét, vagy egy e célra gyártott csi­szológép szükséges. A fúrógépfeltétek közül a csiszolókorong, a csiszolódob és a csiszo­lókerék a legismertebbek. A csiszolókorong a fúróba befogható rugalmas korong, amelyre a csiszolóanyagból kivágott korong csavarral és alátéttel vagy öntapadós ragasztóréteggel erősíthető fel. Ezzel az eszközzel inkább csak durvább munkákat célszerű végezni, mi­vel a korong a fa szálirányára merőlegesen is csiszol, és nehezen eltüntethető nyomot hagy maga után. A csiszolódob egy habgumi hen­ger, amelyre körben cserélhető csiszoló­anyag csíkot erősítenek. Ilyen csíkok különfé­le minőségben kaphatók.

 

 • A csiszolókerék a fúrógépbe fogható szár­ból és az ahhoz csatlakozó agyból áll. Az agyhoz körben több csiszolóanyag-lapocskát erősítenek, amelyek használat közben foko­zatosan elkopnak, így mindig új részük érint­kezik a munkadarabbal. Többféle minőség­ben kaphatók. Főleg fa munkadarabok (pél­dául ablakpárkányok vagy bútorok), illetve fé­mek lesimítására és tisztítására alkalmasak.

 

 • A rezgőcsiszolóknak is van fúrógépfeltéttel kialakítható változata, de ennél jobbak a cél­gépek, A rezgőcsiszoló feje finom körkörös mozgást végez, amely egyszerre csak egé­szen kevés anyagot távolít el. Ez az eszköz elsősorban lapos felületek, például asztalla­pok végső simítására alkalmas.

 

 • A szalagcsiszoló már fél professzionális szerszám, amelynél egy végtelenített csiszoló­vászon-szalag mozog viszonylag nagy sebes­séggel. Gyalulás utáni felületegyengetésre, padlódeszkák csiszolására, illetve a parketta azon részeinek a lecsiszolására alkalmas, ahová a parkettacsiszoló gép nem fér be.

 

 • A parkettacsiszoló gép nagy teljesítményű berendezés, amelyet inkább kölcsönözni ér­demes. Különféle minőségű csiszolószalagok kaphatóak hozzá. Először durva csiszoló­anyaggal egyengesse el a felszínt, majd egyre finomabbakal csiszolja azt simára. Főleg nagyobb padlófelületek tisztítására vagy lakozás előtti előkészítésére, illetve az egyenetlen padlódeszkák lesimítására alkalmas.
About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük