Csövek hőszigetelése – Hőenergia – megtakarítás és a szétfagyás megakadályozása

A melegvíz- és a központifűtés-csöveknél hőveszteség keletkezik, ha nincsenek szigetelve; a hidegvíz-csövek, különösen a te­tőtérben, hideg időben szétfagyhatnak, ha nincsenek védve. A csövek hőszigetelése megoldható műanyag hab alkalmazásával vagy üvegszálas, illetve ásványianyag-szá­las szalagok használatával, ezenkívül hab­ vagy nemez-csőburkolatokkal. A csőburkola­tokat a falhoz közeli csövekre meglehetősen könnyű ráhelyezni.

 

Szigetelőszalagok

  • A műanyaghab szalag öntapadó, csak le kell húzni a hátán találha­tó védőpapírt. 50 mm széles és 10 m hosszú tekercsekben kapható. Üvegszálas és ásvá­nyianyag-szálas szalagok nincsenek mindig raktáron, de szigetelőlapot fölvághat 75 mm széles csíkokra. Ha ezekkel dolgozik, okvet­lenül viseljen kesztyűt!

 

  • Tekerje körül a szalagot a csövön úgy, hogy a szélek nagyjából a szalag szélességé­nek feléig átfedjék egymást. A nem öntapadó szalagokat háromfordulatonként meg kell kö­tözni. Amikor egy szalag végére ér, a követ­kezővel tekerje körbe egyszer, és kösse meg a zsineget.

 

  • A szelepek és az elzárócsapok nyakát is bőséges átfedéssel csavarja körbe a szigete­lőanyaggal. A cső végén csavarjon rá egy tel­jes fordulatot, és a nem ragasztós szalagot kötözze meg zsineggel. Ha hidegvíz-csöve­ket szigetel, ne felejtse el szigetelni a házon kívüli túlfolyót is.

 

 

Szigetelőcsövek

  • Hajlékony műanyag szige­telések 6-75 mm átmérőjű csövekhez kapha­tók. A megfelelő méretet szerezze be – a cső­re nem illeszkedő burkolat nem szigetel töké­letesen.

 

  • A cső alakú habszigetelőt 1 vagy 2 m-es hosszúságban árulják a boltokban, és hosszában fel van hasítva, hogy rá lehessen pat­tintani a csőre.

 

  • Nyissa szét a szigetelést az egyik végén, és pattintsa rá a csőre. Győződjék meg arról, hogy a szélek záródnak, és ragassza össze műanyag ragasztószalaggal. Pattintsa rá a szigetelés fennmaradó részét is a csőre, és a hajlatoknál nyomja össze a széleket, s ra­gasztószalaggal ragassza össze hosszában az illesztés mentén. Az egyes darabok össze­illesztését úgy ragassza össze, hogy mindkét felet átfedje a szalag. Szelepeknél és elzáró­csapoknál csavarja körül szalaggal a szigete­lést olyan közel a szelep nyakához, amennyi­re csak lehetséges.

 

  • A nemezhüvely új csövek beszerelés előt­ti szigetelésére való, de ollóval felnyitva a var­rást, már meglévő csövekre is rátehető. Kö­rülbelül 20-22 m-es csomagokban kapható, és 15, valamint 22 mm-es csövekre illik. Bur­kolja be a felnyitott hüvellyel a csövet, és sű­rű közökben kösse át zsineggel.
Tags :

About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük