Festék eltávolítása – Felkészülés újrafestéshez vagy új fedőfestéshez

Ha a festék jó állapotban van, nem érdemes leszedni, hacsak a festékrétegek vastagsága nem nehezíti meg az,ablakok vagy az ajtók nyitását és csukását. Éppen csak annyira csi­szolja le a festéket, hogy az új festéknek jó alapja legyen, és mossa le mosószappanos meleg vízzel. De ha a festék rossz állapotban van és el kell távolítani, az többféleképpen végezhető el.

 

Száraz tisztítás

Bizonyos felületek – különö­sen a lekerekítettek, például a korlátok – éles pengéjű kaparókéssel könnyen letisztíthatok szárazon. A munkához használjon védőszem­üveget, nehogy a lepattogzó festékdarabok a szemébe kerüljenek. Ha a festék nagyon öreg, használjon gézmaszkot, hogy a por ne kerüljön a tüdejébe. A részecskék ugyanis tar­talmazhatnak az egészségre káros ólmot. A kaparókést olyan szögben tartsa, hogy az könnyen belevágjon a felületbe, majd egyenletes erővel húzza maga felé. Vigyáz­zon, nehogy megsértse a fát. Élezze meg vagy cserélje ki a pengét, ha életlenné válik.

 

Vegyszeres tisztítás

  • Kétféle vegyszeres tisztító létezik – folyékony és krémszerű.

 

  • Bizonyos fafajtákat a vegyszerek tönkrete­hetnek, ezért ellenőrizze, hogy hatásukra elszíneződik-e a fa. Ha az építkezésnél kü­lönböző fákat használtak, a tisztítás után színtelenítésre és újraszínezésre lehet eset­leg szükség.

 

  • Ha több festékrétegtől akar megszaba­dulni, feltehetően több tisztító rétegre lesz szüksége. Viseljen védőszemüveget és véd­je a kezét gumikesztyűvel. Azonnal mossa le a bőrre került vegyszert.

 

  • A tisztítókrém hasonlít a hideg zabkására és nagyon jól használható faragott vagy ön­tött felületek esetében. Kenje be a felületet kb. 3 mm vastagon és hagyja megszáradni. Ezután egy kaparókéssel kaparja le a krémet és vele együtt a régi festéket.

 

  • Ha a festék nagyon makacs és a tisztító­krém túl gyorsan szárad, takarja le a nedves krémet műanyag takaróval, hogy az oldó­szerek ne párologjanak el. Ez növelni fogja a vegyszer hatékonyságát.

 

  • Minden vegyszeres tisztításnál szükség van semlegesítésre az új festék felvitele előtt. Ebben segítségére lesznek a dobozon olvas­ható tanácsok.

 

Hőlégfúvós tisztítás

  • Elektromos hőlégfúvó segítségével is felpuhíthatja a festéket. Kü­lönböző tartozékok kaphatók a fejrészhez – ilyen az üveget védő terelőlap, mivel a nagy hő megrepesztheti az ablakot, különösen hi­deg idő esetén. A hőlégfúvót 5 cm távolság­ra tartsa a felülettől. Amikor a festék felhólyagosodik, kaparókéssel vagy hántolókéssel tá­volítsa el.

 

JAVASLAT

Ha hőlégfúvót használ, ne újság­papírral védje a padlót, mert egy festékdarab­ka meggyulladhat és leeshet. Tartson egy vödör vizet a keze ügyében, amibe beledobhat­ja az égő vagy izzó festékdarabot. A kaparó­kést úgy tartsa, hogy a forró festék ne essen a kezére e munkánál, de feltétlenül viseljen kesztyűt.

Ha ereszcsatornánál dolgozik a hőlégfúvóval, figyeljen a fészkekre, vagy a korhadt fára, mert ezek könnyen meggyulladnak.
Tags :

About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.