Festékek – Melyik a legmegfelelőbb a munkához

Sokféle festék létezik, és mindegyik egy vagy több meghatározott feladatnak felel meg. Festése akkor lesz tökéletes, ha ki tudja vá­lasztani a munkához legmegfelelőbbet. A leg­gyakoribb típusok:

 

Tapaszoló (fabeeresztő)

 • Sellakban gazdag folyadék, ami a fa csomóinak szigetelésére használható. Különben a csomó izzad (gyan­tát ereszt) és tönkreteszi a festést.

 

Alapozó

 • Porózus felületek szigetelésére és sima fémfelületek bevonására alkalmas. Van­nak fa-, fém- és vakolatalapozók, és minden felülethez megfelelő kombinált alapozó. Az alapozó fedőfesték finom alumíniumpikkelye­ket tartalmaz, amelyek lefedik az olyan felü­leteket, ahonnan az új festékrétegen foltok, védőszerek vagy régi bitumenes rétegek tűn­hetnek elő.

 

Hideg galvanizáló festék

 • Magas cinktartal­mú festék, ami a laza rozsda eltávolítása után megvédi a fémet, a meghibásodott horgany­zott felületet a további rozsdásodástól.

 

Alapfesték

 • Az alapozó után és a magas­fényű festék előtt használandó. Nagy mennyi­ségű színezőanyagot tartalmaz, így minden, az alapozón átütő színt elfed. A magasfényű festék dobozán javasolt alapfestéket használja.

 

Fedőfesték

 • A fedőfestékek színezőanyag ­tartalma kicsi, de felületük fényes. Nem takar­ják el a régi színeket, de védik a felületet. Magasfényű, selymesfényű és matt kivitelben kaphatók. A nagyobb védelem érdekében legalább két fedőréteget vigyen fel.

 

Egyrétegű festék

 • Zselészerű, nem csepegő festék, ami az alapfesték és a fedőfesték együttes szerepét tölti be. Használat előtt nem kell felkeverni. A fedőfestéknél vasta­gabb rétegekben alkalmazható, de még így is szükség lehet két rétegre, hogy a régi színt elfedje.

Zománcfesték

 • Magasfényű festék, általában drága és finomra őrölt színező szemcséket tartalmaz, amitől szép fényt kap. Közvetlenül a fára vagy a fémre kenhető, alapozó vagy alapfesték nélkül.

 

 • Egyes zománcfestékek egyben rozsdavé­dők is, így alkalmasak kerti fémbútorok és ön­töttvas tárgyak festésére.

 

Mikropórusos (akril) festék

 • Ez a víz alapú festék, amelytől még lélegzik a fa, közvetle­nül a fára festhető, és a nedvességet nem en­gedi át. Az időjárás viszontagságai nem káro­sítják túlságosan, csak erős külső hatásokra pattogzik és hólyagosodik fel. Gyorsan szá­rad, inkább selymes fényű, mint csillogó. Eze­ket az előnyeit azonban elveszti, amennyiben korábbi festékrétegre viszi fel.

 

Emulziós festék

 • Gyorsan száradó, víz alapú festék, a falak és a mennyezet festésére al­kalmas. Alapozzon egy kétszeresére hígított oldattal. Nincs szükség alapfestékre, de le­het, hogy egy réteg emulzió nem elegendő.

 

Vakolatfesték

 • Külső vakolt falakra jó. A leg­több típus tartalmaz valamilyen adalékot -csillámlemezkéket, nejlonrostokat vagy ho­mokot -, amelyek ellenállóbbá teszik az idő­járással szemben, és betömik a vakolt felület kisebb repedéseit.

 

Bitumenes festék

 • Fémfelületek vízzáróvá tételére való, így külső csövekre és ereszcsa­tornákra. Általában fekete. Más festéket ne vigyen rá. Az ecsetet használat után paraf­finnal tisztítsa meg.

 

Hőálló festék

 • Kályhacsövek, radiátorok és olyan forró felületek festésére alkalmas, ame­lyeket más festékek nem viselnek el.

 

Víztaszító festék

 • Ez az emulziós festék fel­veszi a vízpárát a túltelített levegőből és kigőzölgi, ha a levegő szárazzá válik, így a felü­leten nem képződnek vízcseppek. Hasznos a konyhában és a fürdőszobában, ahol a víz le­csapódása gondokat okozhat.

 

Szövetszerű (műanyag) festék

 • Ezt a folyé­kony tapétának nevezett nagyon sűrű anya­got legtöbbször olyan hosszú szőrű vagy min­tás habszivacs hengerrel viszik fel, amelyet egyenetlen felszínű vagy repedezett külső vagy belső falakon és a mennyezeten hasz­nálnak.

 

JAVASLAT Ugyanattól a gyártótól vásárolja meg az alapozót, az alapfestéket és a fedő­festéket, így a festékek biztosan egymásra festhetők.
Tags :

About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük