Autómosás és polírozás – Külső és belső felületek ápolása

Két-három hetenként kívül-belül takarítsa le gépkocsiját. Félévente polírozza is fel. A fé­nyezésre lehetőleg száraz, meleg napot vá­lasszon, de magát a mosást ne végezze soha tűző napon, mert a hirtelen leszáradó víz, foltokat hagy.

 

Az utastér

  • Itt kezdje a takarítást. Ha lehet, emelje ki a két első ülést, vegye ki a szőnyeget, a gumiszőnyeget meg a szigetelőfilcet is alóla. Porszívózza ki a fenéklemezt meg min­den egyebet, ami nem mozdítható. A szőnye­geket porszívózza ki, s ha szükséges, sző­nyegtisztító szerrel is tisztítsa meg. A kopási foltokra terítsen gumiszőnyeget, de Palmatexszel le is ragaszthatja.

 

  • Porszívózza ki az üléseket, a támlákat, dörzsölje át ezeket is tisztítószerrel, ha szük­ségesnek ítéli. Hígított mosószerrel óvatosan mossa meg a tetőkárpitot is.

 

  • Az ablakokat és szélvédőket belülről metil-alkoholos meleg vízzel törölje át. Ha a hátsó szélvédő fűthető, vigyázzon a hőszálakra: szivaccsal, hosszában törölgesse, ne ke­resztben.

A karosszéria

  • A tető lemosásával kezdve bőséges tiszta vízzel mossa le, öntözőcsőből vagy akár vödörből. Ha öntözőcsővel dolgo­zik, mossa ki a kerékdobokat is, hadd tűnje­nek el a beszáradt sármaradványok. A kere­keket azonban ne locsolja, mert víz mehet a fékdobokba; ezek tisztítására inkább vöd­röt, nyeles kefét használjon.

 

  • Ha nem lett patyolattiszta a karosszéria, meleg vízben oldjon fel egy kevés autómosó folyadékot. Háztartási tisztítószereket ne használjon: kárt tehetnek a fényezésben. Tiszta szivacsot vagy puha kefét használjon, s rögtön a mosás után öblítse le tiszta vízzel, majd törölje szárazra.

 

  • Denaturált szeszbe mártott ronggyal töröl­je le a makacs kátrány-, madárürülék- és ro­varszennyezéseket.

 

  • Hajtsa vissza az ablaktörlő karokat, és hígítatlan ablakmosó folyadékkal törölje meg a gumilapátokat. Magát a szélvédőt és az ab­lakokat viszont csak vízzel mossa le.

 

Polírozás

  • Sokféle autófényező szer kapható paszta vagy folyadék formájában. Van, ame­lyik viasztartalmú: ez csillogóbb és jobban vé­di a felületet.

 

  • Karosszériamosás után hordja föl a keze­lési utasításnak megfelelően a polírozószert. Magát a fényesítést puha ronggyal végezze. Ha a fényezés kész, a krómozott részeket krómfényesítővel kezelheti.

 

  • Ha a karosszéria matt és a polírozás sem használ neki, próbálkozzon meg esetleg egy enyhén dörzsölő hatású polírpasztával, amely leszedi a matt felületet. Ha viszont túlzásba viszi e szer használatát, vagy túl gyak­ran él e lehetőséggel, akkor tönkreteheti az egész dukkót. Metálfestékkel kezelt autón ne alkalmazza a dörzshatású polírpasztát!
About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük