Cipőápolás – Cipők tisztítása, tárolása és javítása

Az új bőrcipőket és – lábbeliket fényesítse ki még azelőtt, hogy először felvenné azokat, mivel ezzel védőbevonatot képez rajtuk. A nyersbőr cipőket víztaszító spray-vel kezel­je. Az új bőrtalpú cipők talpát és főleg a sar­kát, használat előtt egy kicsit csiszolja meg, mivel egyébként nagyon csúszósak.

 

Bőrcipők tisztítása: Várja meg, hogy a cipő megszáradjon, majd törölje, vagy kefélje le ró­la a rátapadt sarat – ha nagyon szennyezett a cipő, előbb bőrszappannal le is moshatja. A só-, zsír- és kátrányfoltokat speciális tisztí­tószerrel távolítsa el.

 

Mindig a cipőnek megfelelő színű cipőkré­met használjon. A krémet puha ruhával jó ala­posan dörzsölje bele a bőrbe, majd simítsa át tiszta ruhával vagy puha szőrű kefével. A ci­pőt tiszta, puha ronggyal fényesítse ki. A fé­nyezés után fújja vagy kenje be a cipőt bőr­védő szerrel, ami víztaszítóvá teszi.

 

Nyersbőr cipők tisztítása: Várja meg, hogy a cipő megszáradjon, majd törölje le róla a rá­tapadt sarat egy kés fokával, majd körkörös mozdulatokkal dörzsölje át a cipőt drótból, sertéből vagy gumiból készült kefével. A kisebb taposás nyomokat kímélő tisztítószer vizes ol­datába mártott szivaccsal törölje le. A mélyebb szennyeződéseket nyersbőrhöz való tisztító­szerrel távolítsa el, pontosan betartva a készít­mény használati utasítását, nehogy közben lelapítsa a bőr bolyhait. A makacs szennyező­dések eltávolításához használjon speciális ké­szítményt.

Vászoncipők tisztítása: Várja meg, hogy a cipő megszáradjon, majd kefélje le róla a port és a sarat. A piszokfoltokat egyszerűen mos­sa ki. A vászoncipők gépben is moshatók, de csak párnahuzatba téve és csak a vászon­programnak megfelelő módon. Száradás után vigyen fel a cipőre a színének megfele­lő szövettisztítót.

 

Cipők tárolása: A cipők eredeti formáját sám­fa használatával tarthatja meg. Használaton kívül tárolja a cipőit zsákokban vagy dobo­zokban, ahol nem karcolódnak össze és nem is porosodnak. Ne hordja állandóan ugyanazt a cipőt – minden cipő tovább tart és jobban megőrzi formáját, ha időnként pihentetik egy kicsit. Felhúzásukhoz használjon cipőkanalat, ami megóvja sarokrészüket a sérüléstől.

 

Cipőjavítás: A cipők sarkát még az előtt javít­tassa meg, mielőtt teljesen lekopnának. Régi vagy olcsó cipők javításához készen is kap­hatók gumisarkak, amelyekhez rendszerint mellékelik a használati utasításokat is, így bárki felerősítheti ezeket az elkopott sarkakra. Vigyázat, PVC-talpakra nem szabad gu­mipótlást ragasztani! A PVC azonosításához tartson lángba egy darab rézdrótot, ha felhe­vült, érintse egy pillanatra a talphoz, majd te­gye vissza a lángba. Ha a láng most zöldre színeződik, a cipő talpa PVC-ből készült.

 

A gumisarkakat ragasztóval és előre elké­szített lyukakon keresztül bevert szögekkel kell rögzíteni. Először távolítsa el a régi cipő­sarkat – ha ez bőrből volt, gyakran két réte­get is le kell szedni, hogy helyet készítsen az új gumisaroknak. Kalapács és pontozó segít­ségével verje be a szögeket a felszín alá. Vé­gül éles késsel faragja le körben az új gumi­sarok szélét úgy, hogy egy vonalba kerüljön a régi sarokrésszel.Tags :

About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük