Horgászfelszerelés – Kiválasztása, gondozása

A legtöbb horgászbot szénszálas műgyanta vagy üvegszál-erősítésű csövekből készül. A szénszálas botok könnyebbek, de vannak horgászok, akik úgy tartják, hogy az üvegszá­las botokkal jobban lehet dobni.

 

Egyéb felszerelések Az orsóknak három faj­tájuk van; az úgynevezett tároló orsó, a pe­remfutós és a multiplikátor vagy multi.

 

Az első típus a legegyszerűbb: egy tenge­lyen forgó dob, amelyre a damil feltekeredik. A peremfutós orsókon a dob áll, s a damilt egy körülötte forgó csiga tekeri fel. A multi voltaképpen egy áttétellel egybekapcsolt nagy sebességű tároló orsó.

 

A horgászzsinór általában egyetlen hosszú nejlonszál. Egyes modern zsinórokat mű­anyag bevonatú szintetikus rostból is készíte­nek, amelyek lehetnek könnyebbek vagy ne­hezebbek is a víznél. Mindig a bothoz illő zsi­nórt válasszon; ha nem biztos a dolgában, kérjen tanácsot a kereskedőtől.

 

Szüksége lesz még néhány úgynevezett élőkére is; ezek rövidebb, mintegy 1 m-es damil darabok, amelyekhez a horgot erősítheti, valamint csalikra és merítőhálókra.

Fenekezéshez kell egy háló, ólomnehezé­kek és egy támasz a horgászbot számára. Úszóval való horgászathoz hálót, bottámaszt, ólmokat és természetesen úszókat vásároljon.

 

A felszerelés gondozása

Használat után mindig tisztogassa meg a horgászbotot; töröl­je át először nedves, majd tiszta, száraz ronggyal. Tengeri horgászat után először édesvízzel mossa le róla a rászáradt, rárakó­dott sót. Ha néhány hónapig nem szándéko­zik használni a felszerelést, a fém alkatrésze­ket kenje be vékonyán vazelinnel, s a követ­kező használat előtt gondosan törölje te.

 

A gyakran használt horgászbotok zsinór­vezető gyűrűit háromhavonta tüzetesen vizs­gálja meg. Ha a zsinór árkot vágott beléjük, esetleg repedtek vagy töröttek, cserélje ki őket. A bot részeit összekapcsoló fémhüve­lyeket pálcikára csavart metilénes vagy dena­turált szeszes ronggyal törölje ki. A bevonat sérüléseit – főleg a bambuszbotoknál – hala­déktalanul javítsa ki, hogy ne szivároghasson be az anyagba a nedvesség.

 

 

Horgászat után csévélje le a zsinórt, és először nedves, majd tiszta, száraz ronggyal törölje át az orsót is. Peremfutós orsóknál ola­jos ronggyal dörzsöljön át minden mozgó al­katrészt. A tároló orsót szedje szét, és olajos ronggyal törölgesse meg a két felet; tengeri horgászat után ugyanígy szedje szét, mossa le édesvízben, törölje szárazra, és kenje be vazelinnel, hogy megakadályozza a korróziót. Félévenként mindenképpen szedje szét az orsókat, és olajozza meg a mozgó alkatré­szeket.

 

A horgászfelszerelést tárolja száraz he­lyen, és óvja a közvetlen napsütéstől. A boto­kat tartsa vászonzsákban, amelyet középen lazán kössön át.

 About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük