Karcolások – Hogyan tüntethetők el a bútorokról?

A viaszpolitúros bútorokon keletkezett kisebb karcolásokat gyakran eltávolíthatja lenolajba mártott finom szemcsés csiszolópapírral és óvatos dörzsöléssel, utána viaszos bútorfé­nyezővel újrapolírozhatja.

 

Ha a karcolás mély, csak az egész felület eltávolításával és egy új bevonat vagy új fur­nérréteg alkalmazásával javíthatja ki. Az is jó megoldás lehet, ha a sérülést fapáccal elke­vert méhviasszal keni be. A javítóviaszt a fá­nál kicsit sötétebbre színezze, hagyja kihűlni, majd dörzsölje a karcolásba. Hagyja állni né­hány órát, majd polírozza fel viaszos bútorfényezővel.

 

Lakkozott felületek esetében a sérülést az ábrán bemutatott módon, denaturált szesszel kevert sellakkal fesse át. A javítást egyenges­se el finom, száraz csiszolópapírral. Törölje le a port, végül viaszos bútorfényezővel állítsa helyre a bútor csillogását. A denaturált szesz nem használható poliuretán vagy cellulóz ala­pú lakkokon, ezek viszont elég nehezen kar­colódnak.

 

Mély sérülések kitöltése

Használjon a bútor fájával megegyező színű fatapaszt. Használ­hat kanálban megolvasztott színezett méh­viaszt is, amelyet a mélyedésbe csepegtet; amikor kihűlt, hántsa le a felesleges viaszt bo­rotvapengével, finom csiszolópapírral csiszol­ja simára a felületet, majd fényezze újra.

 

A sérülés esetleg a fa megduzzasztásával is kijavítható. Használjon nedves ruhát és va­salót az ábrán bemutatott módon, de csak ak­kor, ha nem furnérbevonatú a bútor. Ha a fa megduzzadt, csiszolja simára és fényezze fel.
Tags :

About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.