Ajtók – Szoros, lötyögő vagy nyikorgó ajtók javítása

Sokszor felmerül a kérdés, hogy mi a fenét csináljuk ha az ajtó csikorog, nyikorog. A nyikorgás azonnal megszűnik, ha egy-két csepp olajat csöppent a zsanérokba. Az olaj úgy oszlik el egyenletesen, ha a kenés köz­ben az ajtót néhányszor ki-be nyitogatja.

 

Ha egy ajtó szorul: annak három oka lehet. Megdagadt, megvetemedett a fa, kilazultak a zsanérok, vagy az egész ajtó megereszke­dett.

 

Megdagadt ajtók

Az ajtók, megdagadásának lehet oka többek között a  lakás, a környezet magas nevesség tartalma is. A fából készült ajtók nya­ranta összezsugorodnak, télen pedig – főleg használaton kívül – bedagadnak. A jó műkö­déshez ilyen esetben gyalulja le a szoruló fe­lületeket; ha kell, a művelethez akassza le az ajtót a zsanérokról. Vásároljon lágy, rugalmas tömítőanyagot, textilt vagy habszivacsot, és szigetelje körbe az ajtókeretet, hogy megaka­dályozza a huzatot.

 

Mit tegyünk ha az ajtó megereszkedik

Ha az ajtó nyitáskor a padlóhoz, esetleg az újonnan felrakott sző­nyegpadlóhoz súrlódik, akasszuk le a zsané­rokról, és gyaluljuk le az aljáról a kellő vas­tagságú réteget.

 

Lötyögő ajtók

A lötyögést legtöbbször az okozza, hogy a zsanérok csavarjai kilazultak. A javításhoz mindenekelőtt ezeket szorítsa meg. Ha a csavarok lazán forognak, és nem szorulnak kellőképpen, fúrja fel a lyukakat, helyezzen beléjük facsapot (tipli fát), és így hajtsa vissza a csavarokat. Ha még így is lö­työg az ajtó, szerelje ki a felső zsanért a ke­retből, és vésővel enyhén mélyítse ki a he­lyét, majd helyezze vissza, és szorosan csavarozza be. Ezzel a művelettel az ajtó enyhén megemelkedik.
Tags :

About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük