Befagyott vízvezetékek – Kiolvasztás, szükségjavítás

Amikor észleli, hogy egy cső befagyott – pél­dául úgy, hogy a csapból nem folyik a víz -, figyelmesen vizsgálja meg, hátha megtalálja az esetleges repedéseket. Egy-egy beszé­des jégdudor vagy egy jéggel borított csatla­kozás elárulja a károsodás helyét. Próbálja megjavítani a csövet, még mielőtt felenged benne a jég.

 

A baj megkeresése Elfagyásra elsősorban a ház külső falaival érintkező vagy a fűtetlen padlástérben futó vízvezetékek hajlamosak.

 

Ha a konyhai hidegvíz-csap nem működik, a dugulás a felfelé haladó fővezetékben van, közvetlenül a házon belül; ha az működik, de a tartály nem töltődik fel, akkor a felfelé hala­dó vezeték a tartály felé haladó szakaszán van eldugulva.

 

Tömítés és kiolvasztás 

Mihelyt megtalálta a repedést, kenje be a csövet epoxigyantás szi­getelőanyaggal, és üvegszál erősítésű szalaggal tekerje körül.

Ha kész a javítás, olvassza ki a csövet. He­lyezzen köré meleg vizes tömlőket, felmelegí­tett rongyokat, vagy fújjon rá meleg levegőt egy hajszárítóval.

 

Spriccelő csövek 

Ha egy megrepedt cső ki­olvad, mielőtt még megjavította volna, azon­nal zárja el a főcsapot. A kiömlő víz felfogá­sára helyezzen vödröket a törés helye alá, az összes többi csapot és a vízöblítős vécétar­tályt nyissa ki, hogy a padlástéri hidegvíz-tar­tály gyorsan kiürülhessen.

 

A vezetéket (csövet) javítsa meg a fent le­írtak szerint, vagy hívjon vízvezeték szerelőt.
Tags :

About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük