Festéskor felmerülő problémák – Hogyan birkózzon meg velük

A felmerülő problémák többségét a festés módja okozza, nem a festék, íme néhány ok és a megoldások:

Nem szárad meg a festék Általában a zsíros vagy piszkos felület az oka. Fejtse le a festé­ket a csupasz felületig. Ha szükséges, hasz­náljon alumíniumos alapozó zárófestéket.

 

Lepereg a festék A festék nem megfelelő fe­lületre került, például emulzió az enyv alapú festékre vagy magas fényű festék zománcos felületre. Esetleg korhad a fa. Kaparja le a festéket és kezelje a felületet újrafestés előtt.

 

Ráncosodás vagy hajszálerek Narancshéj­hatást okozhat, ha a magasfényű festéket még nedves alapfestékre viszi fel – vagy ha a festékek összeférhetetlenek. Ilyenkor leg­jobb leszedni a festéket és újrakezdeni. Vár­ja meg, amíg egy kis felületen megszárad a festék, aztán csiszolja simára vízzel bened­vesített csiszolópapírral. Fesse újra magas­fényű festékkel.

 

Legyek és szúnyogok Ha kis rovarok rászállnak a festékre, mielőtt az megszáradt, várja meg, amíg a festék megkeményedik – kb. egy hét – aztán dörzsölje le őket.

 

Cseppek és redők Túl sok volt a festék. Vár­ja meg, amíg megszárad – ez beletelhet né­hány hétbe is -, majd csiszolja simára bened­vesített finom csiszolópapírral. Törölje tisztá­ra és fessen rá új fedőréteget.

Repedések Általában a fa szélesebb repedé­sei okozzák, amelyeket a festék nem tud elfed­ni. Gyakori a tölgyfánál, aminek erezett a felü­lete. Fejtse le a festéket a csupasz fáig és töm­je be a repedéseket epoxi alapú műfával. Meg­kötés után csiszolja le és fesse újra.

 

Felpúposodás A festék akkor púposodik fel, ha a nap melege miatt kitágul a festék alatt rekedt levegő vagy víz. Ha a buborék száraz, akkor a levegő egy felületi repedésbe szorult. Ha nedves, akkor a fa maga nyirkos.

Ha csak egy helyen púposodott fel a festék, akkor dörzsölje le a festéket, és tömje be a re­pedést epoxi alapú műfával. Ha nedves, előbb szárítsa meg hőlégfújó forrasztópisztollyal. Tegyen rá alapozót, alapfestéket és csiszolja le, majd fedje be magasfényű festékkel.

A felhólyagosodás elkerülésének egyik módja, hogy mikropórusos festéket használ, ami engedi lélegezni a fát.

 

Fénytelen felület Akkor szokott előfordulni, ha alapozó nélkül használ magasfényű festé­ket. A festék beszívódik a fába és matt lesz a felület. Fejtse le a festéket a puszta fáig, és alkalmazzon alapozót, alapfestéket, mielőtt újrafesti magasfényű festékkel.

 

Foltok Leggyakrabban emulziós festéken for­dulnak elő, mert festék alatti vakolat foltjai átütnek a festéken. A mennyezet lehet foltos a padláson történt csőtörés miatt, vagy ha a faanyagot túl sok favédő szerrel kezelték és az átüt a plafonon.

 

Kaparja le az emulziós festéket és a foltos területet kezelje alumíniumos alapozó záró­festékkel. Ha megszáradt, fesse újra.

 

Sötét foltok festett fán Valószínűleg gyanta okozza, ami a nem kezelt csomókból szárma­zik. Finom csiszolópapírral dörzsölje le a fes­téket a csomóról és használjon fabeeresztő folyadékot. Ha megszáradt, fesse be újra a felületet.

 

Penész Lásd Gombásodás és penész.

 

Átlátszik a festék Ha az alsó réteg áttetszik az új festéken, az azért van, mert nem tüntette el a régi színt az alapfesték segítségével. Lehet, hogy egynél több alapfestékrétegre van szükség – soha ne bízzon abban, hogy a magasfényű festék elfedi majd a régi színe­ket.

Várja meg, amíg a magasfényű festék megkeményedik, aztán dörzsölje le megned­vesített csiszolópapírral. Törölje le a felületet és fesse be alapfestékkel, majd ha a szín el­tűnt, kenje be magasfényű festékkel.

 

Egyenetlen felszín A magasfénnyel kezelt sík felületet egyenetlenné tehetik az ecsetről odakerülő festékdarabok és szöszök.

Várja meg, amíg a felület megszárad, majd megnedvesített csiszolópapírral dörzsölje si­mára az egyenetlen részeket. Törölje le a fe­lületet alkoholos, nem bolyhosodó ronggyal és fesse újra egy tiszta ecsettel és tiszta magasfényű festékkel.

 

JAVASLAT Ha használandó festék piszkos, szűrje át tiszta nejlonharisnyán egy másik festékes kannába, és azt használja az újrafes­téshez.
About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.