Fiókjavítás – Lazán, nehezen járó fiókok javítása

A fasínen vagy fagörgőn futó fiókok olykor meglazulnak vagy beszorulnak, ha elkopnak fa alkatrészeik.

Emelje ki a fiókot, és mérje meg a vajat magasságát és mélységét. Egy ennél valamivel vastagabb és szélesebb keményfa lécből vágjon le két akkora darabot, amilyen hosszúak a sínek, és gyalulja úgy, hogy a vaja­tokban simán és könnyen csúszkáljanak.

 

Ceruzával jelölje be bútor belsejében a régi sínek felső szintjének pontos helyét, majd óvatosan szerelje ki őket – lehet, hogy csavarozva, de az is lehet, hogy szegezve vagy ragasztva vannak-, PVA faragasztóval, valamint süllyesztett csavarokkal erősítse fel helyükre az újakat.

 

Ha a régi sínek csavarokkal voltak rögzít­ve, az új sín csavarjai számára fúrjon máshol lyukakat, hogy az új csavarokat ne a régiek helyére kelljen behajtani. A kinyomódó feles­leges ragasztót azonnal törölje le. A fiók visszahelyezése előtt a ragasztásokat hagyja egy napig száradni.

 

Nehezen járó fiók 

  • Nedves helyen vagy ma­gas páratartalmú levegőben a fából készült fi­ókok könnyen bedagadnak és megszorulnak. Ha egy fiók végképp beragadt, állítson meleg levegőt fúvó fűtőkészüléket 1-1,5 m-re a bú­tor elé, és hagyja a készüléket néhány órán át bekapcsolva. Ha azután is szorul a fiók, hogy a fa kiszáradt, csiszolópapírral enyhén dörzsölje át, majd gyertyaviasszal vagy szap­pannal kenje be a síneket.

 

Megrepedt fenéklap kicserélése 

  • Emelje ki helyéről a fiókot, és óvatosan üsse ki hátlap­ját az illesztékekből. Használjon fakalapácsot, és alátétnek egy darab fát, hogy meg ne sértse a felületet. Ha a kötés nem enged, tart­sa forró gőz fölé, hogy átjárja a nedvesség. Távolítsa el a sérült fenéklapot, és tegyen a helyére pontosan méretre vágott farost­ vagy furnérlemezt. Ezután egy kisebbfajta vé­sővel távolítsa el az oldallapokon és a hátla­pon maradt régi ragasztónyomokat, kenje be a felületeket erős faragasztóval, illessze össze a fiókot, és hagyja a ragasztásokat megszáradni.

 

  • JAVASLAT Ideiglenesen úgy is megjavíthat egy repedt fenekű fiókot, hogy az alsó felére vastag vászonból erős ragasztóval mintegy 5 cm széles csíkot ragaszt.
Tags :

About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.