Garázsajtó – Zsanéros ajtók javítása, billenőajtók karbantartása

Zsanéros faajtók Ha az ajtó megereszke­dett, de egyébként ép, lehet, hogy elegendő egyszerűen a felső csuklópántot kicsava­rozni, és kb. 6 mm-rel feljebb helyezni az aj­tókereten. Ezzel az ajtó alsó része megemel­kedik.

 

Ha az ajtókeret az illesztéknél meglazult, csavarozza ki a csuklópántokat. Óvatosan ütögesse szét a laza részeket fa- vagy gu­mikalapáccsal úgy, hogy a farészek ne sérül­jenek meg. Távolítsa el a korábbi ragasztá­sok nyomát; az új ragasztáshoz használjon vízálló enyvet, és mielőtt a ragasztó megköt­ne, ellenőrizze egy derékszögmérővel, hogy az ajtó derékszögben áll-e. Az ajtó legfonto­sabb eleme a heveder, amely átlósan húzó­dik az alsó csuklópánt és a szemközti sarok között. Vizsgálja meg ezt is alaposan, hogy elég erős-e.

 

Ha az ajtó alsó része elkorhadt – az ábrán látható módon -, helyettesítse azt új faanyag­gal. Inkább nagyobb darabot vágjon ki az új fából, hogy a korhadt részből semmi se ma­radjon meg. A korhadt részt semmi esetre se próbálja meg pótlással kiegészíteni, mivel az rövid idő után kihullik, a korhadás pedig to­vábbterjed. Az elkorhadt részt vésővel és fakalapáccsal távolítsa el, majd miután lemérte a régi részt, panelfűrésszel vágjon a helyére újat. A legideálisabb e célra a kültéri furnérlemez, amelyet vízálló ragasztóval rögzítsen. A tar­tólécet is cserélje ki – ezt barkácsboltban könnyen beszerezheti. Sarokkötéssel illessze össze a sarkokat, majd erősítse meg ragasz­tóval és szegekkel.

 

A faajtók festését is ellenőrizze rendszere­sen, és fesse le újra, ha szükséges, hogy a nedvesség okozta károkat megelőzze.

 

 

A billenős ajtók 

  • A korhadás ott gyakori, ahol a faajtón a nyitáskor esővíz gyűlik össze. Cserélje ki az elkorhadt részt, a zsanéros aj­tónál megismert módon.

 

  • A fémajtók ellensége viszont a rozsda – ki­vált, ha behorpadtak vagy karcolások érték. Távolítsa el a rozsdás, fellazult területeket drótkefével vagy fúrógépre erősített csiszoló­koronggal, majd a felületet kenje be autóal­katrész- vagy barkácsboltban kapható korrózió gátló anyaggal.

 

  • Az alumíniumajtókon fehéres lerakódás képződhet, ami tulajdonképpen védőrétegként is felfogható. Ezt is átkenheti cinkkromát ala­pozóval, majd jó minőségű zománcfestékkel.

 

  • Időnként olajozza meg a forgó szerkezete­ket, és ellenőrizze a kerékcsatornákat, hogy tiszták-e. A rugókat ne olajozza.
Tags :

About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük