Horgolás – Az alaptudnivalók

A kötéshez hasonlóan a horgolás során is egyetlen szál fonalból készül a nagy mű. Annyi a különbség, hogy itt a szemeket egyetlen tűvel, egy speciális, un. horgolótűvel hurkolják egymásba.

 

  • Fonalként használhat leheletfinom pamut­tól a vastag gyapjúig bármit, még akár bőrcsíkot is. A horgolótű anyaga is változhat: a pa­mut-, len- vagy selyemfonalat finom acéltűvel horgolják, míg például a rongyszőnyeget vas­tag műanyag tűvel. A tűk számozása hason­ló a kötőtűkéhez: minél nagyobb a szám, an­nál vastagabb fonalhoz használják.

 

  • Minden horgolt munkadarab kezdősora az un. láncszemsor, ez az alapja az első valódi szemsornak, a rövid pálcasornak, amire a többi épül. Az alap­szem a rövidpálcika. Ez a legegyszerűbb szem, amellyel sima, szoros kelmét készíthet.

Hogyan tartsa a fonalat

  • Némi gyakorlattal elsajátíthatja, hogyan kell a fonalat úgy tarta­ni, hogy gyorsan és könnyen adagolhassa, és a horgolótűvel szemet hurkolhasson úgy, hogy a hurok feszesen álljon a horgon.

 

  • A fonaladagolás általánosan alkalmazott módja, hogy kihúz egy, a munkához alkalmas hossznyi fonalat a motringból, a bal keze mu­tatóujján egyszer körültekeri, a középső, va­lamint gyűrűsujja felett átvezeti és a kisujjára rátekeri, hogy ezáltal rögzítse. Hagyjon kb. 5 cm távolságot a mutatóujja és a horog között, és a mutatóujjával szabályozza a szál feszességét. A hurok alját fogja a hüvelyk- és középső ujja közé, így húzza át rajta a fona­lat. Ha valaki balkezes, ugyanígy kell tartania a fonalat, csak a jobb kezében.

 

Horgolás

  •  Csináljon egy láncszemsort a kí­vánt szemszámra, ügyelve arra, hogy a hur­kok egyforma nagyságúak legyenek, a mun­ka ugyanis csak így lesz egyenletes. Ne fe­ledje, hogy a horgon lévő első hurok nem ré­sze az alapsornak. Az egymásra épülő sorok­ból születik meg a horgolt munka.

 

 

 

A munkadarab befejezése 

  • Ha egy darab vé­géhez ért, vágja el a fonalat a horogtól né­hány centiméternyire. Húzza át a horoggal a fonalat a hurkon és szorítsa meg. A megma­radt fonalvéget fűzze varrótűbe és dolgozza el szépen a darab hátoldalán.

About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük