Horpadások az autón – Kiegyengetés, glettelés és felületkezelés

Legelőször is nyomja ki a horpadást. Ha ke­ze befér a kérdéses hely mögé, határozott mozdulattal nyomja kifelé. Ha nem megy, gömbölyű fejű kalapáccsal ütögesse, s a má­sik oldalon szorítson a felülethez egy sima deszkadarabot, nehogy túlságosan is kikala­pálja a lemezt. Ha a keze nem fér a horpadás mögé, fúrjon egy kis lyukat a legmélyebb ponton, és hajtson bele egy hosszú lemezcsavart úgy, hogy 1-1,5 cm kiálljon belőle. Fogóval vagy a kalapács villás végével ekkor ki tudja húzni kisebb horpadásokat. Nagyobb horpadások-nál deszkadarabnak feszítve használja a kor­mos kalapácsot; ügyeljen, nehogy a környező felületnél magasabbra kalapálja a fémlemezt.

 

A horpadások kitöltése, glettelés Távolítson el minden festéket a sérülésről, és kb. 2-3 cm szélességben a környékéről is. Hasz­nálhat kézifúróba fogható drótkorongot vagy csiszolókorongot. Árral vagy bármilyen he­gyes eszközzel karmolja össze a felületet.

 

  • Autófelszerelés-szaküzletben vásároljon karosszériajavító gittet és tömítőanyagot. A keveréket a használati útmutató szerint ál­lítsa össze, és műanyag spatulával vagy haj­lékony acél spaklival azonnal hordja fel a horpadásra úgy, hogy valamelyest kiemelkedjen a felületből; kicsit több legyen, mint amennyi­re ténylegesen szüksége lesz. Ezután hagyja kötni az anyagot az utasításnak megfelelően.

 

  • Amikor az anyag megkötött, ráspollyal vagy speciális barkácsszerszámmal nagyjá­ból alakítsa ki a kívánt formát. A végső felü­letet úgynevezett „vizespapírral” alakítsa ki, melyet szorítson sima felületű fadarabra vagy csiszolókőre, és nedvesítsen meg. A dur­vább, 80-as csiszolópapírtól fokozatosan jus­son el a legfinomabb, 400-as jelzésűig.

 

  • Ezt követően távolítson el a felületről min­den port, és hagyja száradni, majd ujját végig­futtatva rajta, győződjön meg róla, hogy nem maradt-e rajta valami egyenetlenség. A legki­sebb tökéletlenséget is töltse ki a glettanyaggal; hagyja megszáradni, majd ismét csiszol­ja át a felületet. Végül törölje át a kijavított részt, és hagyja teljesen megszáradni.

Újrafestés 

  • A megfelelő színű festéken kívül szükség van szórópalackos alapozóra is; ezeket is az autóápolási vagy a nagyobb ház­tartási és festékboltokban szerezheti be. Gondosan ellenőrizze a színt; legjobb, ha – lehetősége van – az autógyárak színkódjai­val jelölt, eredeti festékek közül választani. Az autó színének gyári kódja a motorházban lé­vő, a motor szériaszámát is feltüntető kis táb­lácskán található. Nedves időben ne használ­ja a festéket, és ha nem zárt térben dolgozik, a szeles napok sem alkalmasak.

 

Mindenekelőtt gondosan zsírtalanítsa a ja­vítás helyét és a környező festékfelületet, majd „vizes papírral” finoman dörzsölje át, tö­rölje meg és hagyja megszáradni. Festés előtt fedje le a környező ablakokat, kilincse­ket, lámpákat, lökhárítókat, emblémákat, dí­szítéseket és gumikat.

 

  • Az alapozófestéket használat előtt alapo­san rázza fel, majd fújjon a javított felületre vé­kony réteget.

 

  • Pár percig hagyja száradni, majd ismételje meg a szórást. A műveletet addig folytassa, amíg a foltot egyenletesen nem lepi a festék, és az átmenet a környező, ép felületbe nem lesz mindenütt folyamatos. Ezután hagyja az előírásos ideig száradni – általában egy éjsza­ka elegendő -, majd vízbe mártott, 600-as csi­szolópapírral dörzsölje át. Most rázza fel jól a felületi festéket, és óva­tosan fújjon a foltra egy igen vékony réteget. Hagyja száradni néhány percig, majd újabb réteget hordjon fel, s ezt addig ismételje, amíg a festék egyenletesen nem fedi a javí­tott felületet.

 

  • Ha a festék valahol megfolyik, hagyja töké­letesen megszáradni, csiszolja le a felesleget nedves, 400-as dörzspapírral, és fesse újra e helyet.

 

 

 

Amikor az utolsó réteg is megszáradt, tá­volítsa el a letakart karosszériaelemről a fe­déseket. Egy-két nap múlva itasson át egy száraz szövetdarabot enyhe, híg festékoldó szerrel, és az újonnan festett terület szélét fi­noman dörzsölje át vele, hogy minél jobban elmosódjék a határ – hacsak nem metálfestéket használt; ennél az alapfestésre még fel kell vinnie további két színtelen lakkréteget. Autóviaszt, polírozó szert még legalább hat hétig ne alkalmazzon.

Tags :

About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük