Bábkészítés – Hogyan készülnek a kesztyű- és ujj bábok

Egy régi kesztyűből szemrevaló ujjbábokat készíthet. Vágja le a kesztyű ujjait. Minden ujjvéget tömjön ki kevés vattával, ez lesz a báb feje, majd kösse körül zsinórral a kesztyűujjat közvetlenül a vatta alatt, így alakul ki a nyak.
 

  • A szemeket készítse el flitterekből, a szá­jat pedig piros hímzőfonalból. A hajhoz bont­son szálakra valamilyen gyapjú kötőfonalat, és varrja fel. A ruhákhoz használjon régi szö­vetmaradékokat.

 

  • Ismételje meg a műveletet a többi ujjal, így alkotva meg a szereplőket.

 

  • Papír ujjbábok Ezeket is megcsinálhatja úgy, hogy hasonlóan nézzenek ki, mint fent a leírt kesztyűujjbábok. Vastag papírból vagy vékony kartonból vágjon ki 7-8 cm-es négy­zetet minden bábhoz. A papírdarabot tekerje az ujja köré, és ragasztószalaggal rögzítse. A tetejét csippentse össze, és ragasszon rá hajnak zsinórt vagy gyapjúszálat. Filctollal rajzolja meg a szemeket, az orrot és a szájat. Ruhákat – mint korábban – készíthet szö­vetmaradékokból, de használhat a testre ragasztott színes papírt is. A báb ujjra illesz­téséhez csavarja az alsó szárnyakat az ujj köré, és ragasztószalaggal erősítse össze ezeket úgy, hogy szorosan illeszkedjenek. A bábok kitartanak egy ideig, ha nem készí­ti túl szorosra és óvatosan veszi le őket az ujjáról.

 

  • Kesztyűbábok Hüvelykujját és kisujját szét­terpesztve tegye kezét egy papírlapra. Mint­egy 2-3 cm ráhagyással rajzolja körbe ceru­zával.

 

  • A papírt szabásmintaként használva vág­jon ki vastag anyagból – például filcből vagy gyapjú ruhaszövetből – két réteget. A két anyagdarabot, visszájukkal kifelé tűzze össze. A széltől 1-1,5 cm-re varrja össze. A csukló felőli véget hagyja nyitva. A vágott széleket nyírja le cakkozó ollóval.

 

  • Szegje be a csuklónyílást, majd fordítsa ki a bábot színére. Varrjon fel két gombot szem­nek és gyapjúszálakat a hajnak és a szemöl­döknek. Vágjon ki egy kerek vagy három­szögletű filcdarabot az orrnak, és egy görbe csíkot a szájnak, s azt ragassza vagy varrja fel a báb „arcára”.

 

About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.