Gyertyakészítés – A Hasznos és mutatós hobbi
A szaküzletekben öntőformát és a gyertyamártás többi kellékét is megvásárolhatja. A paraffint mint a legfontosabb alkotóelemet granulátum formájában forgalmazzák. Sztearint is szokás az olvadt paraffinhoz keverni, hogy a gyertya kemény, lassan égő és áttetsző legyen. 50 dkg paraffinhoz általában 3 evőkanál sztearint keverjen.
Ha színes gyertyát akar készíteni, a festéket oldja fel a sztearinban, s az így megszínezett sztearint keverje hozzá a paraffinhoz. Ha a paraffinhoz valódi méhviaszt ad, megnő a gyertya égési ideje. A paraffint dupla edényben olvassza fel; egy nagyobb, vízzel teli lábosba tegye bele a paraffint tartalmazó kisebb lábost. Hevítse magas lángon 98 °C-ra a paraffint, ha fém vagy üveg öntőformát használ, és 83 °C-ra, ha műanyag öntőformával dolgozik.
Öntőformának használhat bármilyen, megfelelő alakú kartont, cserép- vagy bádogedényt. Díszesebb gyertyához azonban vegyen bolti műanyag formát. Ha fém- vagy üvegformával dolgozik, öntés előtt melegítse elő 43 °C-ra és permetezze be szilikonnal.
- A kanóc vastagsága legyen összhangban a gyertyáéval: ha túl vékony a gyertyabél, az olvadt viasz eloltja a lángot; ha vastag, a láng füstölögni fog. A kanóc elhelyezésekor a még puha gyertyába kötőtűt döfjön; a megszilárdult gyertyát pedig felforrósított tűvel lyukassza ki; öntés előtt a kanócot rögzítse a formában.
- A kanóc előzetes rögzítésekor kössön csomót a kanóc végére, s alulról fűzze be a forma alján lévő lyukon, majd a lyukat belülről egy csepp olvasztott viasszal, kívülről pedig gyurmával zárja le.
- A forma tetején fektessen keresztbe egy merev drótot, s a kanócot feszesre húzva kösse hozzá.
- Hőálló konyhakesztyűvel tartsa a formát, miközben beleönti a forró paraffint. Lassan öntse, hogy a légbuborékok távozhassanak. Ha mintázott formával dolgozik, öntés közben lassan forgassa, hogy minden helyre jusson a töltőanyagból. A gyertyát egy vödör vízbe téve 30 percig hűtse, majd ha szükséges, töltsön rá még egy kevés paraffint.
- Hagyja egy egész éjjel hűlni, és reggel szabadítsa ki a formából. Az öntési varratokat éles késsel faragja le.
- Ezt követően, tetszés szerint bedörzsölhető festékkel kiemelheti a gyertya kidomborodó mintáit, ami egyfajta „antik” jelleget kölcsönöz neki.
Gyertyamártás
- A legrégibb és legegyszerűbb gyertyakészítési mód a mártás. Ennél az eljárásnál magát a kanócot kell az olvadt viaszba, paraffinba mártogatni. Ehhez azonban türelem kell: a gyertya fokozatosan, rétegenként „hízik meg”, készül el.
- Vágjon jóval hosszabb kanócot, mint a gyertya tervezett hosszúsága. Majd olyan olvasztóedényt válasszon, amelyben megmenthető a kanóc teljes hossza. Tegye bele a szilárd alapanyagot, állítsa vízbe, és úgy olvassza meg. Mártsa bele a kanócot, vegye ki, húzza feszesre, és így tartsa, míg meg nem merevedik. Mártsa meg újra, vegye ki, várjon, míg az új réteg is megszilárdul. Folytassa, míg a gyertya meg nem „hízik” a kívánt vastagságúra. Ha kúpos formát akar, az alját többször mártsa be, mint az egészet. Készíthet réteges színes gyertyát is, ha felváltva más-más színű olvasztmányba mártogatja a kanócot. A gyertya végső fényét úgy adhatja meg, hogy az olvasztmányt fölhevíti 92 °C-ra, belemártja, majd hirtelen hideg vízbe teszi a gyertyát, ügyelve arra, hogy a kanócot ne nedvesítse be.
- VIGYÁZAT! 100 °C fölé ne hevítse az olvasztott viaszt, mert füstölni kezd, megbámul, és igen gyúlékonnyá válik. Gyerekek felügyelet nélkül ne kísérletezzenek gyertyakészítéssel.