Húsvéti tojásfestés – Festés – hímzés – patkolás

A húsvéti ünnepek vidám színfoltja a húsvét­hétfői locsolás, amelyért ajándékba festett to­jás jár a férfinépnek.

 

A piros vagy díszített tojás készítése az ókori kultúráktól a középkoron át napjainkig fennmaradt szokás, melyhez különböző kulti­kus, társadalmi funkciók kapcsolódnak. Az ősi piros tojás például a sírjából feltámadt Krisztust jelképezi, de a különböző népeknél rontáselhárításra is használták. A tojások fes­tését, esetleg „hímzését” (hímes tojás) ön is megpróbálhatja. A festéshez ma már sokféle szintetikus festéket beszerezhet, de faluhe­lyen még ma is növényi főzeteket használnak a tojások színezéséhez. Festenek például vö­röshagymahéjjal, vadalma kérgének főzeté­vel, lencse levével vagy büröklével.

 

A tojáshímzésnek igen sok technikája vált népszerűvé:

  • levélrátéttel (amikor a tojásra ér­dekes alakú levelet rögzítenek), viaszírásos technikával (batikolással) a még testetlen to­jást díszítik, míg karcolással a már színezett tojásba vésik bele a mintákat.

 

  • Batikoláshoz olvassza fel a viaszt, a forró anyagba pálcára erősített fémcsövecskét vagy tollat mártogatva „írjon”, rajzoljon a nyers vagy főtt tojás felületére, majd tegye festékbe. Miután a tojások megszáradtak, ka­parja le a kemény viaszt, amelynek helyén ki­rajzolódik a díszítmény, ami lehet egyszerű geometrikus díszítés vagy viráginda vagy vi­rágkoszorú, de lehet írott szöveg is (például szerelmi zálogul adott tojásoknál).

 

  • Külön művészi munka, és sajátos kéz­ügyességet kíván a tojáspatkolás. Ezt főleg férfiak végzik, amikor apró, lágy fémdíszeket (leginkább az elnevezést adó patkókat) szö­geinek fel a kifújt tojásra.
Tags :

About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.