Épületkövek javítása – Tisztítás és javítás

Az építési célokra használt kövek nagy része Könnyen alakítható és lyukacsos szerkezetű, s idővel az időjárás hatására szennyezetté válik.

 

A piszkos kövek megtisztításához hasz­náljon gyökérkefét és sok meleg vizet. Szap­pan vagy mosószer használata nem ajánlott, mivel ezek foltot hagynak a kövön és majd morzsalékossá tehetik.

A felület teljes megújításához használjon fúrógépbe fogható drótkefefejet. Munka közben viseljen védőszemüveget és szájmaszkot.

Amikor a kő tiszta és meg is száradt, ke­zelje a kültéri felületeket szilikonos víztaszító Készítménnyel. Ez száradás után tiszta bevo­natot képez, és egyúttal megvédi a követ az eső és a fagy káros hatásaitól.

 

Sérült kőfalak javítása 

  • A kőfalazat súlyosan sérült részeit kalapáccsal és kővésővel távo­lítsa el úgy, hogy a helyükön négyszögletes lyuk maradjon.

 

  • A kivágott kő egy darabját vigye el olyan építőanyag telepre, ahol követ is tartanak, és Keressen azonos színű köveket. Az új köveket vésse olyan méretűre, hogy pontosan beilleszkedjenek a falban kivájt négyszögletes üregbe.

 

  • Készítsen habarcsot négy rész finom ho­nok és egy rész cement felhasználásával, majd a hozzákeverendő vízhez adjon PVA (-polivinil -acetát-) ragasztót 1:10 arányban. – habarcs inkább szilárd legyen, mint folyós.

 

  • Nedvesítse meg a követ, hogy az ne szív­ja ki a habarcsból a vizet. Tegyen habarcsot az üregbe, illessze be az új követ, majd száradás után fugázza a kövek közötti hézagokat a kövek színéhez illően.

 

Ha nem sikerül a falhoz megfelelő színű követ találnia, készítsen habarcsot, és azt színezze a falhoz illő porfestékkel. Ilyenkor habarcs megfelelő összetétele a következő lehet: 12 rész kőzúzalék, 3 rész cement, 3 rész mész és a színezőanyag. A keverékhez csak annyi vizet adjon, amennyi feltétlenül szükséges, és a vízhez 1:10 arányban kever­jen PVA-ragasztót.

 

Ha a betömendő lyuk nagyon nagy, elő­ször töltse ki régi tetőcserépdarabok és ha­barcs keverékével úgy, hogy ez az elegy a fal felszínétől számított 2 cm mélységig érjen. Az utána maradó sekély üreget aztán a fent leírt habarcskeverékkel töltse ki. A habarcsot si­mítsa hozzá a környező falhoz, amíg még lágy, majd a szélét mélyítse be egy kicsit kö­rös-körül, hogy jobban hasonlítson az igazi fugázáshoz.

 

A kisebb sérülések helyét epoxigyanta ala­pú betonjavító anyaggal is kitöltheti, de előző­leg minden meglazult kődarabot és port távolítson el onnan.

 
About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük