Legjobb, ha a fagyasztott élelmiszereket a hűtőszekrény egyik nyitott polcán, az eredeti csomagolásban olvasztja ki. 50 dkg hús kiolvasztásához 8-9 óra, ugyanennyi szárnyashoz 3-4 óra szükséges. Egy csomag gyümölcs 6-8 óra alatt enged fel.
Ha gyorsabban szeretné a húst, halat vagy szárnyast felolvasztani, a műanyag zacskóval együtt tegye hideg vízbe. Ezzel a módszerrel egy nyolcadára csökken a kiolvadás ideje a hűtőszekrényben való felolvasztáshoz képest. Bizonyos élelmiszereket szobahőmérsékleten is biztonságosan felengedhet; a gyümölcs 2-4 óra alatt, a fagyasztott kenyér 3-4 óra alatt, a sütemények és szendvicsek 2-4 óra alatt engednek ki. A kiolvasztás még gyorsabb módja: csomagolja ki és tegye mikrohullámú sütőbe az élelmiszert, alacsony vagy olvasztó fokozatra állítva a készüléket.
A már felengedett ételt használja fel azonnal, és ne fagyassza újra!