A párolás elsősorban halak, zöldségfélék és pudingok készítésére alkalmas eljárás. A halak és a zöldségfélék a párolás során megőrzik tápanyagtartalmukat, ízüket, színüket és állagukat. Az igazi felfújtak gőzöléssel könnyebbek és finomabbak lesznek, mint ha más módszerekkel készülnének.
A halat és a zöldséget tegye közvetlenül a párolóedénybe (azaz egy lyukacsos aljú edénybe) vagy dróthálós kosárba, és helyezze kb. 5 cm magasságig egy forrásban lévő vizet tartalmazó edénybe. A felfújt készítéséhez használt formát is a gőz fölé tegye, de a forrásban lévő vízbe is beleállítható úgy, hogy a víz legfeljebb a felfújtforma magasságának feléig érjen fel.
Zöldségek Sózza meg az előkészített zöldségeket (fél kg zöldségre nagyjából egy kávéskanálnyi sót tegyen). A párolás kb. 5 perccel tovább tart, mintha forró vízben főzné a zöldségeket. Az articsókát, a spárgát és a brokkolit párolóedény nélkül is megpárolhatja: ezeket a zöldségeket a szárukkal állítsa bele a forró vízbe.
Halak Pároláshoz halfiléket vagy vékony szeleteket használjon, s azokat tekerje fel vagy fektesse a párolóedény aljára. Sózza meg a halat, majd szórjon rá frissen őrölt borsot és párolja fedő alatt 10-15 percig.
Felfújtak A felfújtak vízfürdőn való elkészítése legalább 2 óráig tart. Zsírozza ki jó alaposan a felfújtformát, majd a beletöltött masszát fedje le alul megzsírozott zsírpapírral vagy konyhai fóliával. A papír, illetve fólia közepén készítsen egy 2-3 cm-es behajtást, majd kötözze rá a forma szélére. Időnként adjon egy kis forrásban lévő vizet a vízfürdőhöz, hogy a folyadék szintje ne süllyedjen a felfújtforma felénél sokkal alacsonyabbra. Ha a vízhez néhány csepp citromlevet vagy ecetet is ad, azzal megakadályozhatja az edények elszíneződését.