Főzés párolóedényben – Főzés forró gőzzel

A párolás elsősorban halak, zöldségfélék és pudingok készítésére alkalmas eljárás. A halak és a zöldségfélék a párolás során meg­őrzik tápanyagtartalmukat, ízüket, színüket és állagukat. Az igazi felfújtak gőzöléssel könnyebbek és finomabbak lesznek, mint ha más módszerekkel készülnének.

 

A halat és a zöldséget tegye közvetlenül a párolóedénybe (azaz egy lyukacsos aljú edénybe) vagy dróthálós kosárba, és helyez­ze kb. 5 cm magasságig egy forrásban lévő vizet tartalmazó edénybe. A felfújt készíté­séhez használt formát is a gőz fölé tegye, de a forrásban lévő vízbe is beleállítható úgy, hogy a víz legfeljebb a felfújtforma magassá­gának feléig érjen fel.

 

Zöldségek Sózza meg az előkészített zöld­ségeket (fél kg zöldségre nagyjából egy kávéskanálnyi sót tegyen). A párolás kb. 5 perc­cel tovább tart, mintha forró vízben főzné a zöldségeket. Az articsókát, a spárgát és a brokkolit párolóedény nélkül is megpárolhat­ja: ezeket a zöldségeket a szárukkal állítsa bele a forró vízbe.

 

Halak Pároláshoz halfiléket vagy vékony sze­leteket használjon, s azokat tekerje fel vagy fektesse a párolóedény aljára. Sózza meg a halat, majd szórjon rá frissen őrölt borsot és párolja fedő alatt 10-15 percig.

 

Felfújtak A felfújtak vízfürdőn való elkészíté­se legalább 2 óráig tart. Zsírozza ki jó alapo­san a felfújtformát, majd a beletöltött masszát fedje le alul megzsírozott zsírpapírral vagy konyhai fóliával. A papír, illetve fólia közepén készítsen egy 2-3 cm-es behajtást, majd kö­tözze rá a forma szélére. Időnként adjon egy kis forrásban lévő vizet a vízfürdőhöz, hogy a folyadék szintje ne süllyedjen a felfújtforma felénél sokkal alacsonyabbra. Ha a vízhez néhány csepp citromlevet vagy ecetet is ad, azzal megakadályozhatja az edények elszí­neződését.
Tags :

About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük