Ételízesítésre a fűszernövények levelét, virágát, sőt magjait is felhasználják. A friss fűszer a legfinomabb, de télire szárítva vagy fagyasztva is elteheti őket (a szárított fűszerből elég feleannyit használni, mint a frissből vagy a fagyasztottból). Ha maga neveli fűszernövényeit, könnyen meg is száríthatja őket. Ha nem otthoni ízesítőket használ, olyan boltba menjen, ahol nagy a forgalom, és a fűszereket légmentes, fénytől védett tartókban árulják – egyébként a fűszernövények kifakulnak, elvesztik aromájukat és megromlanak. Az ételek fűszerezése igazából ízlés dolga, de bizonyos fűszerek bizonyos ételekhez különösképpen jól illenek.
Babérlevél Levesekhez, főzelékekhez, sertés-, borjúhúshoz, libához, ragukhoz, vadételekhez, mártásokhoz, pástétomokhoz, és so-dókhoz illik.
Bazsalikom Erős íze a szegfűszegére emlékeztet. Jól illik mártásokhoz, bárány-, csirke-, liba- és kacsasülthöz, de használják omlettbe, paradicsomos ételekhez, levesekbe.
Bors (fekete bors) A jellemző szagú és csípős ízű fűszert levesek, főzelékek, hús- és halételek, valamint salátaöntetek és páclevek készítésénél használják.
Bouquet garni (Fűszerkeverék) Kis csokor petrezselyem, kakukkfű, majoránna és babérlevél cérnával átkötve, amit főzés közben levesbe vagy raguba szoktak belógatni.
Citromfű Szétmorzsolt levelének erős citromillata van. Omlettek, töltelékek, mártások és gyümölcsitalok ízesítője.
Fodormenta Használják mártásokhoz, kocsonyákhoz és hagyományosan a bárány-sülthöz. ízesítse vele a zöldborsót, újkrumplit és a sárgarépát.
Fokhagyma Hagyományos mediterrán ételtartozék, a hagymáéhoz hasonló erős aromával. Raguk, húslevesek, salátaöntetek, fűszervajak ízesítője, de használják levesekhez, főzelékekhez, salátákhoz, paradicsomos ételekhez, kis rákokhoz és kagylókhoz, tésztafélékhez, pizzákhoz is.
Gyömbérgyökér Kellemes illata a szegfűszegére emlékeztet, kesernyés ízű. Őrölve mézeskalácsok és más sütemények, pudingok és almamártás készítésénél használja. Egy darabka, kissé összenyomott vagy megdörzsölt gyömbérgyökér finom ízt ad a kompótoknak, és különösen a rebarbarakompótnak, továbbá a gyümölcsszószoknak, a befőtteknek és a forralt bornak is. A kínai konyha egyik legfontosabb fűszere.
Kakukkfű Erős, édeskés zamatú, sok mindenhez használható fűszer. Jó barátságban van a főzelékekkel, a sertés- és borjúsülttel, a szárnyasokkal, de töltelékeknek is jellegzetes ízt kölcsönöz, és egyes főtt zöldségekkel is szokták tálalni.
Kapor Enyhén ánizsos aromája van. Jól illik halhoz, salátákhoz (főleg az uborkához), majonézhez, mártásokhoz. A magját savanyúságok el tételéhez használják.
Koriander Kellemes ízű magvait főleg a mediterrán és az indiai konyha használja. Az őrölt koriandert levesek, raguk, mártások, káposztaételek, valamint báránysült készítésénél használják, de néha lekvárokat és gyümölcsszörpöket is ízesítenek vele.
Majoránna Kellemes illatú, erősen aromás, kesernyés íze egy sor étellel harmonizál. Ilyenek a báránysült, sertés- és borjúhús, csirke, kacsa, fogoly, továbbá ízesíthet vele leveseket, ragukat, omletteket, paradicsomos és gombás ételeket. Az olasz konyha elengedhetetlen jellemző fűszere.
Metélőhagyma (snidling) Finomra aprítva sajt- és tojásételek, sült krumpli és salátafélék kiegészítője.
Szegfűszeg Erősen aromás fűszer, ezért csak keveset használjon belőle. Egészben almakompót, gyümölcsös sütemények és páclevek ízesítésére alkalmas, őrölve babételekbe, krémekbe és pudingokba teszik. Különlegesen finom ízt ad a forralt bornak, ha szegfűszeggel megtűzdelt narancsot is tesznek bele.
Szurokfű A majoránna rokona. Csirkéhez, spagettik öntetéhez, pizzához, salátákba való.
Paprika Az enyhe illatú és égető, csípős ízű fűszer a magyar konyha elengedhetetlen ételízesítője. Levesek, főzelékek, mártások, hús- és halételek fűszere, sajtok, saláták ízesítője és színezője.
Petrezselyem A borsos aromájú fűszert hagyományosan levesekhez, főzelékekhez, mártásokhoz, gombaételekhez, krumplihoz, salátákhoz és tojásételekhez használják.
Rozmaring Erős, keserű ízű. Csak mértékkel használandó rostonsültekhez, báránysülthöz, sertéshúshoz, kacsához és más szárnyasokhoz.
Tárkony Alkalmas csirke- és borjúhúshoz, omletthez vagy olajos halhoz, valamint hollandi és tartármártáshoz, salátaöntetekhez és majonézhez.
Zsálya Erős, kissé kesernyés aromájú. Sertés-, csirke- vagy kacsasült töltelékébe, kolbászfélébe és húspástétomba való.