Fűszernövények tartósítása – Szárítás, fagyasztás

Szárítás céljából, téli felhasználásra a leg­több fűszernövényt bimbós korában, virágja kibomlása előtt érdemes leszedni – általában májusban vagy júniusban. Ilyenkor a legfino­mabb a növény íze.

 

A fűszerszürethez meleg, száraz reggelen lásson hozzá, amikor a harmat felszikkadt, de a nap még nem tűz túl hevesen. Ez az a pil­lanat, amikor a növény illóolaj-tartalma a leg­magasabb. Óvatosan szüreteljen, egyszerre csak egyfélét, és ne sajnálja a fonnyadt és száraz leveleket eldobni.

 

Szárítás 

  • A tűzhely sütője gyors és kényelmes megoldás: sütés után jól kihasználhatja a visszamaradt meleget. A sütőlemezre musz­lint, gézt vagy finom vásznat terítsen. A nö­vényt kis csokronként pár pillanatra mártsa forró vízbe, ezzel nemcsak tiszta lesz, de a szép színe is megmarad. Rázza le a növény­ről a nedvességet, és helyezze konyhai papír­törülközőre száradni. A fodormenta, zsálya és más nagy levelűek leveleit szedje le a szárról.

 

  • A növényeket tegye a sütőlemezre, és tol­ja be a sütőbe. A sütő a legalacsonyabb fo­kozaton álljon, és az ajtaját hagyja résnyire nyitva. Fél óra múltán forgassa meg a növé­nyeket, hogy egyenletesen száradjanak. Ad­dig hagyja bent, amíg „ropogóssá” válnak, az­az nagyjából egy óráig.

 

  • Ha a szabad levegőn szárítja a növénye­ket, akkor ez a folyamat a hőmérséklettől és a szellőzéstől függően akár tíz napig is eltart­hat. Kösse a növényeket csokorba, és egy­két pillanatra mártsa forró vízbe. Utána szá­rítsa fel a vizet konyhai papírtörülközőn. Majd csavarja a csokrot muszlinba, gézbe vagy finom vászonba, hogy ne lepje be a por, és akassza fel meleg, száraz, levegős helyiség­ben. A szárítást akkor fejezze be, amikor a növény levele már könnyen törik szárított fűszernövényt a tároláshoz sodrófával törje össze (a szárakat el kell dobni), kicsi, légmentes dobozokba csomagolt dobozon tüntesse fel a fűszer nevét és csomagolás dátumát. Ha lehet, ne üvegedényt használjon, mert fény hatására abban kifakul a növény.

 

Fagyasztás 

  • A nem évelő fűszernövények, a bazsalikom, metélőhagyma, édeskömény, fodormenta, petrezselyem stb. jól fagyaszthatók. Mossa és szárítsa meg a növényt, tegye lezárt nejlonzacskóba, írja rá a nevét, és dugja a mélyhűtőbe. Aprított növényt pár csepp vízzel a jégkocka tartóban lehet jól fagyasztani. A kész fűszeres jégkockát zárt nejlonzacskóban fél évig eltarthat fagyasztóban. Felhasználás előtt a fűkockát rakja finom szűrőbe, és engedjen rá ideg vizet. Miután jég elolvad, a szűrőben maradtat fűszert tálalhatja köretként is, de az ételben főzve is.

 

  • FIGYELMEZTETÉS! A szárított fűszernövényt ne szórja a tartóból közvetlenül a főzőedénybe, mert a gőz bejuthat a tartóba, és fűszerszer megpenészedik.
Tags :

About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük