Fűszernövények tartósítása – Szárítás, fagyasztás
Szárítás céljából, téli felhasználásra a legtöbb fűszernövényt bimbós korában, virágja kibomlása előtt érdemes leszedni – általában májusban vagy júniusban. Ilyenkor a legfinomabb a növény íze.
A fűszerszürethez meleg, száraz reggelen lásson hozzá, amikor a harmat felszikkadt, de a nap még nem tűz túl hevesen. Ez az a pillanat, amikor a növény illóolaj-tartalma a legmagasabb. Óvatosan szüreteljen, egyszerre csak egyfélét, és ne sajnálja a fonnyadt és száraz leveleket eldobni.
Szárítás
- A tűzhely sütője gyors és kényelmes megoldás: sütés után jól kihasználhatja a visszamaradt meleget. A sütőlemezre muszlint, gézt vagy finom vásznat terítsen. A növényt kis csokronként pár pillanatra mártsa forró vízbe, ezzel nemcsak tiszta lesz, de a szép színe is megmarad. Rázza le a növényről a nedvességet, és helyezze konyhai papírtörülközőre száradni. A fodormenta, zsálya és más nagy levelűek leveleit szedje le a szárról.
- A növényeket tegye a sütőlemezre, és tolja be a sütőbe. A sütő a legalacsonyabb fokozaton álljon, és az ajtaját hagyja résnyire nyitva. Fél óra múltán forgassa meg a növényeket, hogy egyenletesen száradjanak. Addig hagyja bent, amíg „ropogóssá” válnak, azaz nagyjából egy óráig.
- Ha a szabad levegőn szárítja a növényeket, akkor ez a folyamat a hőmérséklettől és a szellőzéstől függően akár tíz napig is eltarthat. Kösse a növényeket csokorba, és egykét pillanatra mártsa forró vízbe. Utána szárítsa fel a vizet konyhai papírtörülközőn. Majd csavarja a csokrot muszlinba, gézbe vagy finom vászonba, hogy ne lepje be a por, és akassza fel meleg, száraz, levegős helyiségben. A szárítást akkor fejezze be, amikor a növény levele már könnyen törik szárított fűszernövényt a tároláshoz sodrófával törje össze (a szárakat el kell dobni), kicsi, légmentes dobozokba csomagolt dobozon tüntesse fel a fűszer nevét és csomagolás dátumát. Ha lehet, ne üvegedényt használjon, mert fény hatására abban kifakul a növény.
Fagyasztás
- A nem évelő fűszernövények, a bazsalikom, metélőhagyma, édeskömény, fodormenta, petrezselyem stb. jól fagyaszthatók. Mossa és szárítsa meg a növényt, tegye lezárt nejlonzacskóba, írja rá a nevét, és dugja a mélyhűtőbe. Aprított növényt pár csepp vízzel a jégkocka tartóban lehet jól fagyasztani. A kész fűszeres jégkockát zárt nejlonzacskóban fél évig eltarthat fagyasztóban. Felhasználás előtt a fűkockát rakja finom szűrőbe, és engedjen rá ideg vizet. Miután jég elolvad, a szűrőben maradtat fűszert tálalhatja köretként is, de az ételben főzve is.
- FIGYELMEZTETÉS! A szárított fűszernövényt ne szórja a tartóból közvetlenül a főzőedénybe, mert a gőz bejuthat a tartóba, és fűszerszer megpenészedik.