Grillezés – Sütés nagy hőfokon

A nagy hőfokon történő sütés frissensültek, szeletelt húsok és más, viszonylag kisméretű és porhanyós húsok elkészítésére alkalmas módszer, de használható szárnyasok, kol­bász és halpogácsa, sőt még zöldség sütésé­hez is. Mivel alig vagy szinte egyáltalán nincs szükség hozzá zsiradékra, sokan a rán­tás helyett a grillezést részesítik előnyben. A nagy lángon történő grillezésnél a hús gyor­san megpirul, míg a levek benne maradnak; kis lángon, szabályozható sütő esetében a húst lassabban, de alaposabban át lehet sütni.

 

Általános szabály, hogy grillezéskor a gáz­sütő ajtaját zárva kell tartani, a villanysütőét viszont nyitva; ettől függetlenül minden eset­ben olvassa el a gyártó utasításait.

A legjobb eredményt akkor éri el, ha a grillezendő élelmiszert kb. 8 cm magasan helye­zi a hőforrás fölé, hacsak az nem vastagabb cm-nél. Ez utóbbi esetben az étel jobban megsül, ha kissé magasabbra teszi, vagy csökkenti a hőt.

 

A hús legyen szobahőmérsékletű.

Melegít­se elő a sütőt, és a sütőrácsot kenje be olaj­jal, hogy megelőzze a leragadást. A grillezendő húsról vágja le a zsíros részeket, még az apróbbakat is nyisszantsa le, hogy a szélei sütés közben ne kunkorodjanak fel. A rágó­sabb húsokat 1-3 órával a grillezés előtt ér­demes olaj, bor vagy ecet, gyógy- és fűszer­növények keverékében pácolásnak alávetni. A sütési idő felénél forgassa meg az ételt; minthogy a villa esetleg megsérti a hús felső rétegét, ezért inkább használjon fogót vagy spatulát.

 

A fehér húsú halakat, mint a lepényhalat vagy a nyelvhalat, sütés előtt olvasztott vajjal vagy olajjal finoman kenje be és néhány csepp citrommal öntözze meg; sütés közben a zsiradékkal locsolja a halakat. A zsírosabb húsú halakat, nem kell bekenni és zsiradékkal locsolgatni. Óvatosan szúrja meg késsel a hal húsát – ha ropogós, akkor tálalható. A egész­ben sütött hal mindkét oldalát irdalja be há­rom-négy helyen átlósan. A hő így egyenletesen járja át a húst, így nem reped meg. A vé­kony halszeleteket csak egyik oldalukon süs­se meg.

 

Fiatal csirkét úgy grillezhet, hogy hosszá­ban félbevágja, majd belsejével felfelé kb. 12-13 cm magasra helyezett sütőrácsra rak­ja. Egy-egy oldalát 15-20 percig süsse. Ken­je be olvasztott vajjal vagy olajjal, és locsolgassa sütés közben, hogy ne száradjon ki a hús, és gyakran forgassa meg. Végül szúr­ja meg villával a húst, ha a leve már színte­len, az étel elkészült.

 

A hússal és hallal együtt zöldségek is grillezhetők, például félbevágott paradicso­mok, gombafejek vagy cukkini szeletek. Ken­je meg ezeket is olajjal, és csak a sütés vége felé tegye rá őket a sütőrácsra.

 

JAVASLAT Halgrillezéskor ne felejtse el alu­fóliával kibélelni a sütőedényt! A halszag ugyanis sokáig megmarad, a fólia pedig ha­tékonyabbá is teszi a sütést, mivel visszaveri a hőt.
About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük