A friss gyümölcsök többségéből készíthető ízletes zselé. Eredményesen kisebb mennyiségekkel dolgozhat. A gyümölcsöt ugyanúgy készítse elő, mint a lekvár főzésnél. Pektinben és savban gazdag, erőteljes aromájú gyümölcsöket használjon. Az elkészült kocsonya mennyisége kevesebb lesz, mint a lekváré, itt ugyanis a gyümölcspépet nem használjuk fel.
A gyümölcsöt alaposan mossa meg, majd a bogyók levét nyomja ki, az egyéb gyümölcsöket pedig vágja darabokra. A gyümölcsök héját és a magját ne távolítsa el, ezek ugyanis pektinben mind gazdagok.
Tegye az előkészített gyümölcsöt egy nagy, alumíniumból vagy rozsdamentes acélból készült lábasba, öntsön rá annyi vizet, hogy ellepje, és kis lángon, lassan addig főzze, míg meg nem puhul – ez általában 45-60 percig tart. Szűrje le leforrázott zselészűrőbe, és hagyja a levét egy edénybe csepegni legalább 1 órán keresztül. Ne nyomogassa a szűrőzsákot, mert ettől zavarossá válhat a zselé.
Mérje meg a kicsepegett lé mennyiségét, és az alább megadott mérték szerint tegyen hozzá cukrot. Ezután öntse vissza a levet a lábosba, és nagy lángon gyorsan főzze fel; forrás után még körülbelül 10 percig főzze a kocsonyásodási pont eléréséig. Vegye le a tűzhelyről, és a habot szedje le róla felmelegített rozsdamentes acélkanállal.
A pektinben rendkívül gazdag gyümölcsök, mint például a feketeribizli, másodszor is fel-főzhetők, így további kivonatot kapunk. Ebben az esetben az első szűrésnél mindössze 15 percig hagyja a levet csepegni, majd a pépet csak feleannyi vízzel tegye vissza a lábasba, mint az első főzésnél.
Földi szeder
2 kg földi szeder 6 dl víz
2 citrom leve cukor
Kis lángon főzze a gyümölcsöt a vízzel és a citromlével együtt, amíg meg nem puhul. Szűrje át zselészűrőn és a kicsepegett levet mérje meg. Minden 6 dl gyümölcsléhez adjon 0,5 kg cukrot, majd folytassa a gyümölcskocsonya készítését az általános leírás szerint.
Fekete ribizli
2 kg fekete ribizli 2 l víz, körülbelül cukor
Lassan, kis lángon főzze a gyümölcsöt 2 l vízzel az első kivonatig; a leszűrt pépet kb. 6 dl vízzel tegye vissza főni a második kivonathoz. Amennyiben csak egy kivonatot szeretne, azonnal a teljes vízmennyiséggel (kb. 2 l) dolgozzon. Minden 6 dl gyümölcsléhez 0,5 kg cukrot tegyen.