Gyümölcskocsonya – Gyümölcskocsonya készítése és eltevése

A friss gyümölcsök többségéből készíthető ízletes zselé. Eredményesen kisebb mennyi­ségekkel dolgozhat. A gyümölcsöt ugyanúgy készítse elő, mint a lekvár főzésnél. Pektinben és savban gazdag, erőteljes aromájú gyümöl­csöket használjon. Az elkészült kocsonya mennyisége kevesebb lesz, mint a lekváré, itt ugyanis a gyümölcspépet nem használjuk fel.

 

A gyümölcsöt alaposan mossa meg, majd a bogyók levét nyomja ki, az egyéb gyümöl­csöket pedig vágja darabokra. A gyümölcsök héját és a magját ne távolítsa el, ezek ugyan­is pektinben mind gazdagok.

 

Tegye az előkészített gyümölcsöt egy nagy, alumíniumból vagy rozsdamentes acélból ké­szült lábasba, öntsön rá annyi vizet, hogy el­lepje, és kis lángon, lassan addig főzze, míg meg nem puhul – ez általában 45-60 percig tart. Szűrje le leforrázott zselészűrőbe, és hagyja a levét egy edénybe csepegni legalább 1 órán keresztül. Ne nyomogassa a szűrőzsá­kot, mert ettől zavarossá válhat a zselé.

 

Mérje meg a kicsepegett lé mennyiségét, és az alább megadott mérték szerint tegyen hozzá cukrot. Ezután öntse vissza a levet a lábosba, és nagy lángon gyorsan főzze fel; forrás után még körülbelül 10 percig főzze a kocsonyásodási pont eléréséig. Vegye le a tűzhelyről, és a habot szedje le róla felmele­gített rozsdamentes acélkanállal.

 

A pektinben rendkívül gazdag gyümölcsök, mint például a feketeribizli, másodszor is fel-főzhetők, így további kivonatot kapunk. Eb­ben az esetben az első szűrésnél mindössze 15 percig hagyja a levet csepegni, majd a pé­pet csak feleannyi vízzel tegye vissza a lá­basba, mint az első főzésnél.

 

Földi szeder

2 kg földi szeder 6 dl víz

2 citrom leve cukor

Kis lángon főzze a gyümölcsöt a vízzel és a citromlével együtt, amíg meg nem pu­hul. Szűrje át zselészűrőn és a kicsepegett levet mérje meg. Minden 6 dl gyümölcsléhez adjon 0,5 kg cukrot, majd folytassa a gyü­mölcskocsonya készítését az általános leírás szerint.

 

Fekete ribizli

2 kg fekete ribizli 2 l víz, körülbelül cukor

Lassan, kis lángon főzze a gyümölcsöt 2 l vízzel az első kivonatig; a leszűrt pépet kb. 6 dl vízzel tegye vissza főni a második kivo­nathoz. Amennyiben csak egy kivonatot sze­retne, azonnal a teljes vízmennyiséggel (kb. 2 l) dolgozzon. Minden 6 dl gyümölcsléhez 0,5 kg cukrot tegyen.
About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük