Habarcskészítés – Keverése és az alkotórészek aránya különféle habarcsoknál

A téglák megkötésére használt habarcs ce­ment, homok és oltott mész, esetleg adalék (kötésgyorsító, fagytalanító) és víz keveréke.

 

Kisebb munkálatokhoz vásároljon megfe­lelő mennyiségű előre kikevert habarcsot, amihez csak vizet kell adnia. Az olyan fala­zásnál, amelyhez 150 téglánál több kell, ol­csóbb, ha az építőanyag-kereskedőnél meg­vásárolt alapanyagokból maga keveri ki a szükséges mennyiséget.

 

A habarcs a keverés után csak két óráig használható, ezért kis adagokat készítsen, nehogy a felesleg veszendőbe menjen. Két alapvető fajtája létezik – a szabványkeverék és az erős keverék. Az alkotórészeket térfogatarányosan határozza meg.

 

Szabványkeverék 1 rész portlandcement, 1 rész oltott mész, 6 rész durva szemcsés ho­mok a téglák kötéséhez, illetve 5 rész az egyéb építőelemekhez.

 

Erős keverék 1 rész portlandcement, 1 rész oltott mész, 3 rész durva szemcsés homok.

 

Elkészítése Mérje ki a homokot egy lapos, tiszta felületre. Mérje ki a cementet is és ad­ja a homokhoz. Tiszta lapáttal alaposan ke­verje össze, majd vegyítse hozzá az oltott meszet.

Készítsen mélyedést a kupac tetején, és öntsön bele egy kevés vizet. Lapátolja a ke­veréket a halom széléről a közepe felé. For­gassa át alaposan, és mindaddig adagoljon hozzá vizet, míg a keverék összeáll, egyben marad, de könnyen elválik a lapáttól.
Tags :

About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük