Kéregben sült ételek – Ropogós tésztakéreg készítése

Az omlós tésztát befedő tésztaréteg a sütés során szemet gyönyörködtető és ínycsiklandó kérget képez a pite tetején. A kérget tészta-gyűrű rögzíti a sütőforma pereméhez, ami egyúttal megakadályozza, hogy sütéskor ki­folyjanak a nedvek.

 

A gyűrű elkészítéséhez nyújtsa ki a tésztát legfeljebb 6 mm vastag, a sütőformánál körös­körül 6-8 cm-rel nagyobb, ovális lappá. Borít­sa a sütőformát a tésztára, és vágja körül úgy, hogy nagyjából 2 cm-es perem lógjon ki. Te­gye félre a tésztát és a levágott csíkot is.

 

Nedvesítse meg a tésztaforma felső szé­lét, és a csíkot szorosan tapassza körbe. Te­gye a formába a tölteléket – húst, halat, zöld­ségféléket vagy gyümölcsöt. Ha nem elegendő a töltelék ahhoz, hogy a forma közepén halmot alakítson ki belőle, tegyen a forma kö­zepére egy lágytojás-tartót vagy tésztatöl­csért, hogy megtámassza a tésztát.

 

Kenőtollal vizezze meg a tésztagyűrűt, majd a nyújtófára tekerve emelje fel a tésztát, és óvatosan fektesse a sütőforma tetejére. Fi­noman nyomkodja össze a két tésztarész szélét. Ha a tölteléket előtte részben megfőz­te, hűtse le, mielőtt befedné, ellenkező eset­ben a tészta ragacsos lesz.

 

Éles késsel vágja le a fölösleges tésztát. Kissé ferdén tartsa a kést, hogy a levágott szél a peremtől kifelé lejtsen, így sütés köz­ben kissé összeeshet a tészta.

 

Mutatóujjának hátával könnyedén nyom­kodja le a tésztát közvetlenül a sütőforma pe­reménél, és egy kés fokával vagdossa be víz­szintesen, nem túl mélyen a tésztacsíkot. Ha akarja, díszítheti a csíkot barázdákkal vagy fodrokkal. Csippentse hüvelykujja és mutató-ujja közé a tészta felső élét. Ezután éles kés­sel vágja be vízszintesen az összecsippentett élt. Ismételje meg a műveletet körbe a tész­tán. A tészta tetejére vágjon két nyílást, hogy a gőz eltávozhasson.

 

Kenje be a „kérget” tejjel vagy vízzel felvert tojással, hogy a sütés során fényes, arany­barna máz keletkezzen.

 
About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük