Kertfalak – A téglafal javítása és karbantartása

Sérült eresztékek 

Egy vakolókanál hegyé­vel vagy keskeny vésővel és kőműveskalapáccsal kaparja ki az összes kilazult vagy om­ladozó habarcsot legalább 1,5 cm mélységig. Egy régi ecsettel távolítsa el a port, majd ugyanazzal az ecsettel jól vizezze be a fugá­kat. Töltse ki a hézagokat habarcskeverékkel – 1 rész cement, V2 rész mészhidrát, 3 rész finom építési homok -, majd, hogy tartósab­bak legyenek az eresztékek, egyengesse el egy rövidebb, meghajlított rézcsővel. A fugák legyenek egyformák. Ha ehhez a munkához anyagot kell vásárolnia, vegyen kis mennyisé­gekben kapható, előre kevert száraz habarcs­keveréket, amihez csak vizet kell hozzáadni.

 

Kilazult téglák 

A téglák közül annyira kotor­ja ki a habarcsot, hogy a téglát ki lehessen emelni. Kaparja le róla a régi kötőanyagot, majd kenje be habarccsal a tégla oldalait, és a kitöltendő falrészben készítsen habarcs­ágyat. Illessze be a téglát; ütögesse a helyé­re a kőműveskalapács nyelével, majd végez­ze el a fugázást.

 

Porladó téglák 

Vésővel távolítsa el a porla­dó részt, és a tégla színére kevert habarccsal töltse ki a helyét. Ha a poriadás nagyfokú, emelje ki az egész téglát, és tegyen helyére újat. A további letöredezést megelőzendő, kezelje le a falat szilikonos vízlepergetővel, hogy ne juthasson be nedvesség a falba.

 

Penész vagy moha 

Kezelje le a falat egy szabadalmazott gombaölő szerrel, a csomag utasításai szerinti hígításban. Lehet, hogy egynél több kezelésre is szükség lesz. Ha a penész megbámult vagy megfeketedett, ka­parja le.
About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük