Gomba – Házi termesztése és főzése

Gombát házilag is termeszthet ládákban zárt térben – például gyenge megvilágítású pincé­ben vagy fészerben -, vagy a szabadban, a pázsit egy árnyékosabb sarkában. Beltéri ter­mesztéshez elég körülményes házilag kom­posztot készíteni, vegyen inkább gombate­nyésztőtől előre összekevert komposztot és gombacsírákat.

 

Termesztés a szabadban

  • Válasszon ki egy meleg, párás napot valamikor késő tavasz és kora ősz között, és palántázó lapáttal emeljen ki a pázsitból 5 cm mély lyukakat, egymástól 30 cm távolságra. Tegyen mindegyikbe egy diónyi nagyságú gombacsírát, majd a gyep­téglát helyezze vissza. A gombák 10-12 hé­ten belül kihajtanak.

Termesztés zárt térben

  • Ültesse a gomba­csírákat az év bármely szakában kb. 5 cm mélyen komposztos vödörbe vagy ládába, egymástól 30 cm-es távolságra.

 

  • Öntözze meg kissé a komposztot. Tíz nap elteltével terítsen rá egy réteg csírátlanított kerti földet. Ez elősegíti az egyenletes hőmér­séklet megőrzését, és megakadályozza a nedvesség elillanását.

 

Főzése

  • A gomba íze akkor a legjobb, ha sze­dés után rögtön megfőzik és elfogyasztják. Mielőtt hozzákezdene a főzéshez, vágja le a gomba tönkjének alját, majd nedves ruhával törölje át a gombákat.

 

  • Párolt gombát az egymásra helyezett biolábos felső részében, fedő alatt, némi vaj és só hozzáadásával kb. 20 perc alatt készít­het. Pirított gombához a gombafejeket kes­keny csíkokra szeletelje fel, és 3-4 percig pirítsa vajban; szaftjával együtt tálalja. Ros­ton sült gombánál a fejeket kenje be olvasz­tott vajjal, és közepes hőmérsékleten grillezze 6-8 percig, közben egyszer fordítsa meg őket. Magyarországon igen kedvelt elkészíté­si mód még a rántott gomba. A lisztbe, tojás­ba és morzsába forgatott gombafejeket felhe­vített zsiradékban 5-6 percig süsse, majd pá­rolt rizzsel és majonézzel tálalja. (A tönkökből ízletes tejfeles gombalevest készíthet.)

 

  • Bárhogy készítse is el, a gomba igen ízle­tes pirítóson, omlettben, szalonnával és máj­jal, pástétomként és pörköltnek egyaránt.
Tags :

About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük