Gubacsok – A növények rendellenes kinövései

A gubacsok a leveleken, ágakon vagy gyöke­reken előforduló rendellenes kinövések, mé­retük a parányi hólyagoktól a jelentős nagy­ságú, szabálytalan duzzanatokig terjed. Bizonyos gubacsok belsejében rovarlárvák- pél­dául darazsakéi – találhatók. Vannak guba­csok, amelyek baktériumos betegségeket, fertőzéseket okoznak.

 

Gállá Ez a bakteriális betegség főként fás nö­vényeket – almát, körtét, szilvát, őszibarackot és málnát – támad meg.

 

  • A törzsön és a száron a talajszinten dudorok sorai jelennek meg. A gyökéren is kiala­kulhatnak, és hatásukra a levélzet fakóvá válik, valamint a növény fejlődése kissé visszamarad.

 

  • E betegségnek nincs ellenszere. Ha a nö­vény súlyosan beteg, el kell pusztítani. Az enyhén fertőzött növények rendszerint élet­ben maradnak.

 

  • E betegség megelőzésére győződjék meg arról, hogy a talaj jól vezeti a vizet, és vigyáz­zon, ne sérüljenek meg a növények gyökerei.

 

Gubacsszúnyogok

  • Ezeknek az apró rova­roknak a lárvái – élénkpiros, sárga vagy fehér nyüvek – számos termesztett növényen táp­lálkoznak, fejlődnek. A leveleken, a szárakon és a virágokon hoznak létre gubacsokat, és megállíthatják a növekedést.

 

  • Védekezni ellenük tartós hatású rovarölő szer – például gamma-HCH (hexaklór-ciklo-hexán) – késő tavaszi vagy kora nyári kipermetezésével lehet. Ez elpusztítja a kifejlett ro­varokat, mielőtt lerakhatnák petéiket.

 

  • Gubacsatkák Ezek a növényi szöveteken vagy azok belsejében táplálkozó parányi at­kák a leveleken és a rügyeken hoznak létre gubacsokat. Az ellenük való védekezés az at­kákéhoz hasonló.

 

Gubacsdarazsak

  • A tölgyeken, füzeken és rózsákon található gubacsokat a számtalan gubacsdarázsfaj bármelyikének lárvái létre­hozhatják.

 

  • Az érintett fák vagy más növények levele­in növő gubacsok alakja sokféle lehet. Néme­lyek borsószemekre hasonlítanak, mások cseresznye, selyemgomb vagy flitter kinéze­tűek. Néha egyesével állnak, máskor csopor­tosan. Általában nem ártalmasak.
About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük