Gyomirtás – Hogyan távolítható el a kertből a „konkurencia”?

A kerti gyomok a termesztett növényekkel versenyezve igyekeznek azoktól elvonni a fényt, a vizet és a tápanyagokat, s emellett búvóhelyül szolgálhatnak betegségek és kár­tevők számára is. Rendszerint kapálással és ásással a legtöbb gyomnövény kordában tart­ható – gyomirtó szereket csak akkor használ­jon, ha már semmi más nem segít.

 

Az egy­nyári gyomok, mint a tyúkhúr vagy az aggófű gyorsan fejlődnek és rengeteg magot hoznak. Ezeket tépje ki kézzel, vágja el a gyökerüket kapával, vagy még a felmagzás előtt forgas­sa bele a talajba. Az évelő gyomokból, példá­ul a pitypangtól vagy a bogáncstól úgy szabadulhat meg, ha a gyökereiket is kiássa, vagy ha legalább két éven át rendszeresen a tala­jig visszavágja a hajtásaikat.

 

Az is jó megoldás, ha talajtakaró növénye­ket, például télizöldet (meténg) vagy boros­tyánt telepít, amelyek elnyomják a gyomokat és elveszik előlük a napfényt.

 

Amikor egy gyomos területet vesz kezelés­be, távolítson el minél több gyökeret és gyök­törzset a talajból. Ha nem akarja azonnal ha­szonnövényekkel beültetni a területet, füve­sítse azt be. A füvet két éven át nyírja le gyak­ran és jó rövidre: ezalatt a legtöbb évelő gyomnövény elpusztul.

 

Gyomirtó szerek

  • Ezek lehetnek szelektívek – vagyis csak egy bizonyos növénycsoportra hatók-, de általános, minden növényt elpusz­tító hatásúak is. Ha a gyepről akarja kiirtani a gyomot, használjon szelektív gyomirtót. Az általános gyomirtók az ösvények nyomvonalá­nak megtisztítására és a parlagon hagyott területek kezelésére alkalmasak. A gyomirtó szereket mindig szigorúan a gyártó előírásai szerint használja, egy részük ugyanis mérge­ző. A készítményeket szélcsendes napokon szórja ki, nehogy egy erősebb fuvallat a ter­mesztett növényekre fújja a port vagy perme­tet. A folyékony gyomirtók használatához tart­son külön öntözőkannát.

 

  • A gyomirtóknak alapvetően három típusa van: kontakt gyomirtók, amelyek a levélen át hatnak; transzlokált gyomirtók, amelyek a le­vélen keresztül szívódnak fel, de a gyökérzet­ben fejtik ki hatásukat; tartós vagy csírázás előtti gyomirtók, amelyekkel a talajt kell ke­zelni – például a termesztett növények körül, a gyomnövénymagvak kelésének megakadá­lyozására.
About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük