Autórádió, autómagnó – A készülék beszerelése, tisztítása

Mielőtt rádiósmagnót vesz, mérje fel a válasz­tási lehetőségeket és azt, hogy mennyit akar és tud áldozni a készülékért.

 

A legolcsóbbaknak csak két, egy AM (amplitudomodulált) és egy FM (frekvenciamodu­lált) hullámsávjuk van, és hangolásuk forgató­gombbal történik. Kazettás magnójukon csak gyors előreforgatás és a szalag végénél auto­matikus leállítás van.

 

A közepes árú típusok nyomógombos han­golással, LED (fényemittáló diódás) vagy LCD (folyadékkristályos) kijelzővel rendelkez­nek, valamint az előre beállított rádióadók nyomógombokkal kapcsolhatók.

 

A legdrágább magnós rádiók a tartózko­dási helytől független állomáshangolással (RDS) és EON szolgáltatással is el vannak látva, amely automatikusan megszakítja a rá­dió- vagy magnóüzemet, és közli az éppen aktuális közlekedési híreket.

 

Bármelyik árkategóriából választ is, ügyel­jen rá, hogy legalább 5 watt legyen a kimenő-teljesítmény, mert ha ennél kisebb, akkor hangját egyszerűen elnyomja a gépkocsi zaja.

 

Beszerelés

 • A legtöbb gépkocsi műszerfalán a rádiós magnónak gyárilag kialakított helye van. Ha ott régi rádió van, azt szerelje ki, kös­se ki az antenna, a hangszórók, a föld- és a tápvezeték kábelét.

 

 • Az új készüléket – ha méret azonos – épít­se be. Ha nem fér be, szerelje konzolokkal vagy fémszalaggal a műszerfal alá. Konzolt és fémszalagot, s persze a szerelési utasítást leg­többször a készülék vásárlásakor megkapja.

 

Kábelcsatlakoztatás

 • A tápvezetékben csak akkor legyen áram, ha ráadja a gyújtást, de egyen saját olvasóbiztosítéka is (ezt általá­ban együtt adják a készülékkel). Ha a régi he­lyére új készüléket épít be, használhatja a ré­gi tápvezetéket; ha eddig nem volt rádiós magnója, a gyújtáskapcsolóról vagy a bizto­sítéktáblától vezessen hozzá egy szigetelt huzalt.

 

 • Az áramkör csak úgy zárul biztonságosan, ha a készülék fémdobozát letesteli, vagyis a ka­rosszériához köti. Ehhez vastag, szigetelt kábelt vagy rézszálból szőtt testkábel-szalagot hasz­náljon. A készüléknek rendszerint külön test­csatlakozó csavarja van. A testkábelt ide kötve biztos fémes kapcsolat létesül a karosszériával.

 

A hangszórók szerelése

 • Vannak külső és vannak süllyesztett fajták. A szerint válasszon, hogy hová akarja szerelni őket. A külső típus­nak legjobb hely a hátsó ülés és a hátsó ab­lak közötti un. kalaptartó, de a kombi-kocsik­ban ilyen felület nincs.

 

 • Süllyesztett hangszórót gyakran az ajtó­kárpitba szerelnek. Bármelyik fajtát választja is, győződjék meg arról, hogy teljesítménye megfelel-e a készülék teljesítményének.
 • Ha a hátsó ablakhoz teszi a hangszórókat, szerelje őket minél távolabb egymástól, így jobb lesz a sztereóhatás. A kábelt vagy a szőnyeg alatt, vagy az ajtók fölött, a mennye­zetkárpitban vezesse előre.

 

 • Ha az ajtókba akarja süllyeszteni a hangszó­rókat, le kell vennie az ablakemelő fogantyúkat, a könyöktámaszokat, a kilincseket (tanulmányoz­za a gépkocsi kezelési útmutatóját). A kárpitle­mezt csavarhúzóval lazíthatja meg.

 

 • A hangszórónak olyan helyet válasszon, hogy az ablaknyitást ne akadályozza. Jelölje meg a kárpitlemezen a kivágandó lyuk – kis­sé szűkebbre vett – körvonalát.

 

 • Illessze oda a hangszórót, és jelölje rá a rögzítő csavarlyukak helyét. Szabászkéssel (esetleg dekopírfűrésszel) vágja ki a nagy lyukat, spirálfúróval fúrjon lyukat a rögzítőcsa­varoknak, s illesszen oda (hátulról) csavarfo­gó lemezkéket. Tegye be a hangszórót, és rögzítse a fogólemezkéknek megfelelő mére­tű önmetsző lemezcsavarokkal. Ha a hang­szórónak külön védőrácsa van, azt is pattint­sa a helyére. A hangszórókábel átvezetésé­hez fúrjon 25 mm-es lyukat az ajtó állemezébe, s vele szemközt az ajtókeretbe. A lyuka­kat bélelje ki gumikarikával, hogy a lemez pe­reme meg ne sértse a kábel szigetelését. Csatlakoztassa a kábelt a hangszóróhoz, majd illessze helyére a kárpitlemezt, és te­nyere élével a szélét körbeütögetve, pattintsa be a kárpitot rögzítő rugózó kapcsokat.

 

 • Vigyázzon, hogy helyesen kösse be a hangszórók pozitív és negatív kábeljét. Piros szigetelés jelenti a pozitív, fekete a negatív sarkot. A pozitív kábelt a + jelhez, a negatí­vot a – jelhez csatlakoztassa. Egyes típuso­kon a kábelsaru mérete eleve eltérő: itt nem is tévesztheti el a kábelek bekötését.

 

Tisztítás, demagnetizálás

 • A magnó leját­szófeje idővel elpiszkolódik, sőt a szalag súr­lódásától mágneseződik. A legtöbb készülék­hez kapható tisztító- és demagnetizáló kész­let, amit a kezelési útmutató szerint alkal­mazzon.
Tags :

About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük