Citrusféle dísznövények – Szaporítási módok

Takaros cserepes növényt nevelhet a na­rancs, a mandarin, a citrom, a grépfrút mag­jából. Ha kéznél van az eredeti növény, metsszen le belőle dugványt, s abból nevel­jen új növényt. Ha magról szaporít, egy kb. 8 cm-es cserepet, töltsön meg jó minőségű gyökereztető táptalajjal, s egymástól megfe­lelő távolságban ültessen bele néhány ma­got. Miután jól megöntözte, – hogy jól tartsa a nedvességet -, borítsa le a cserepet mű­anyag fóliával, és tegye meleg helyre, például jól szellőző szekrénykébe, vagy egy fűtőtest feletti polcra.

 

  • A magok négy-hat hét alatt csíráznak ki. Mikor a hajtás felüti a fejét, fokozatosan tegye ki a fényhatásnak. Napi 15-16 órára tegye (25-30 cm-re) fluoreszkáló fényforrás (példá­ul neonfény) alá, esetleg egy sok napfényt kapó ablak közelébe – de ne közvetlenül a napfényre!

 

  • Amikor a hajtások meglevelesednek, óva­tosan ültesse őket külön-külön, virágföldes cserépbe. Tartsa melegen a növénykéket, és látni fogja folyamatos növekedésüket: néhány hónap alatt akár 10-15 cm-t is. Ám, hogy szo­bában virágot is hozzanak, arra esetleg éve­ket várhat.

 

  • Ha anyanövényről akar szaporítani, metsszen le kb. 8-15 cm-es hajtásdugványokat. Mártsa a végüket gyökereztető tápoldatba, majd ültesse őket külön cserepekbe, ame­lyekben egyenlő arányban elkevert tőzegmo­ha és durva szemcsés homok vagy perlit van. Öntözze meg jól, majd zárja polietilén zacs­kóba, és helyezze közepes erősségű fényre 18-24 °C-os hőmérsékleten.

 

  • A gyökereknek hat-nyolc hét alatt kell megeredniük. Ekkor vegye le róluk a zacskót, s tartsa nedvesen talajukat, míg meg nem je­lennek az új hajtások a növényke csúcsán. A növényt ettől az időtől kezdve havonta egy­szer felére hígított folyékony műtrágyával ön­tözze meg.

 

  • Amikor a cserép vízelvezető lyukán megje­lenik a gyökérzet, feltétlenül ültesse át a nö­vényt földkeverékkel töltött nagyobb cserép­be, s a továbbiakban kezelje úgy, mint az anyanövényt.

 

A kifejlett növény gondozása

  • Tartsa a nö­vényt napos helyen. Télen, ha a megvilágítás rossz, ne adjon neki tápanyagot. Öntözze mérsékelten, s tartsa egyenletes 10 °C felet­ti hőmérsékleten.

 
About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük