Dália – Az aztékok virága

Azték származású dísznövényeink, a dáliák két fő csoportra oszthatók: az évente, magról növesztettek, illetve az évelők, amelyek gu­móról vagy feldarabolt gumóból nevelhetők. A különböző színű dáliák magjai többnyire keverten kaphatók, és kiültetésre váró növé­nyekként kezelik őket; ha egy bizonyos színű virágot szeretne, gumót vagy cserépben ne­velt palántát kell vásárolnia.

 

A növények magassága kb. 30 cm és mint­egy 2 m között változik, és fajtájuktól függő­en lehetnek egy- vagy dupla virágúak, 5-25 centiméteres átmérővel.

 

A talaj előkészítése: A dáliának sok fényre van szüksége, és lehetőleg külön ágyasba, saját társaságába ültessük. A jó minőségű, közepesen agyagos földet kedveli, de bármi­lyen, elfogadható minőségű talajban is megél. Bőségesen trágyázza meg a földet ősszel a következő évi májusi vagy júniusi ültetéshez.

 

Kiválasztás: Ha teheti, lehetőleg a legna­gyobb gumókat vásárolja meg, mert valószí­nűleg belőlük lesznek a legnagyobb és legdúsabb virágok is. Jól vizsgálja meg, hogy egészségesek-e; ne vegyen olyan gumót, amelyen vágásnyom, benyomódások, rothadásra vagy kiszáradásra utaló jelek láthatók. Fiatal, cserepes dáliákat legjobb késő ta­vasszal vásárolni.

 

Ültetés: A törpe fajok kivételével minden dá­liafélének támasztókaróra van szüksége. Minden egyes növénynek ásson 15 cm mély lyukat, és kb. 30 cm mélyre szúrjon melléjük egy-egy szilárdan álló 1,5 m-es karót.

 

A gumókat óvatosan helyezze a földbe; vi­gyázzon, hogy ne sérüljenek meg, és hogy a hajtás felfelé álljon. A kiásott földhöz keverjen csontlisztet és egy maroknyi nedves tőzeget, majd temesse vissza és bőségesen öntözze meg a növényt.

 

A cserepekben nevelt növényeket ugyan­úgy kezelje, mint a gumókat: ásson nekik megfelelő méretű lyukat, és miután a cserép­ből kiemelve, a gyökereit körülvevő földdel együtt elültette őket, szúrjon melléjük egy-egy karót. Ültetés után jól öntözze meg, és szá­raz időben ezt két nap múlva ismételje meg.
Tags :

About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük