Gardénia – Egzotikus növények a szobában

A Gardénia jasminoides nevű cserjét, amit fokföldi jázminnak is neveznek, nem nehéz tartani, de ahhoz, hogy virágot hozzon, gon­dos ápolást igényel. Üvegházban vagy nö­vényházban a gardéniák elérhetik a 46 cm-es magasságot is. Meglehetősen magas pára­tartalmat és világosságot igényelnek, de nem túl erős közvetlen napfényt. Tartsa 16-24 °C közötti átlagos szobahőmérsékleten. Késő ta­vasszal és nyáron, amikor bimbózni kezd, ál­landó 16 °C-os hőmérsékletre van szüksé­gük; hirtelen változásra, áthelyezéskor a bim­bók lehullanak.

 

A virágzó cserjét egész évben locsolja. Nyáron szobahőmérsékletű vízzel a teljes táptalajnak biztosítson elegendő nedvessé­get. Mielőtt újra öntözné, várja meg, hogy a táptalaj felső rétege úgy 1-1,5 cm mélyen ki­száradjon. Időnként permetezze meg a nö­vényt, szintén szobahőmérsékletű, lágy vizet használva; ügyeljen arra, hogy a rügyeket és a virágokat ne érje közvetlenül víz, mert elszíneződhetnek vagy leeshetnek. A cserjéket március és szeptember között, két-három he­tente kezelje cserepes növényeknek való, sa­vanyú tápoldattal. A gardéniák csak mész­mentes talajban tarthatók, és csapvízzel se locsolja őket. Télen, az egyes locsolások kö­zött hagyja, hogy a felső rétege 2,5-5 cm mé­lyen kiszáradjon.

 

Ha a termőföld felszínén, vagy a cserép vízelvezető nyílásán keresztül gyökerek je­lennek meg, ültesse át a növényt rostos tő­zeg és lombföld egyenlő arányú keverékébe.

 

A talaj feltétlenül mészmentes föld legyen. A gardéniák téli virágzását a nyári rügyek le-csippentésével segítheti elő.
About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük