Hasznos tudnivalók
Címlap Barkácsolás Barkácsolás Gyaluk - A famegmunkáló gyaluk típusai; élesen tartásuk és helyes beállításuk

Gyaluk - A famegmunkáló gyaluk típusai; élesen tartásuk és helyes beállításuk

A legkülönfélébb munkák elvégzéséhez sok­féle famegmunkáló gyalu létezik. A legalap­vetőbb feladatokhoz azonban két típus ele­gendő: az univerzális gyalu és a keskenyebb párkánygyalu.

 

Az univerzális gyalu 360 vagy 380 mm hosszú, 60 mm széles késsel. Hosszú desz­kalapok, gerendák lesimítására használják.

A párkánygyalu apróbb munkák elvégzé­séhez és a favég gyalulásához hasznos. 90-200 mm hosszú, és a kése 25 vagy 40 mm széles.

A gyalu beállítása A fémházas gyaluknál a vágás mélységét a kés mögött elhelyezkedő recés állítógombbal lehet szabályozni.

A kés elején levő állítókar a gyalu vágólap­jához viszonyított oldalirányú beállításra szol­gál. Tartsa fejjel lefelé a gyalut, nézzen végig a vágólapon, és állítsa egyenesbe a kés élét az állítókar mozgatásával, majd állítsa be a mélységet.

A gyalukés csavarral csatlakozik a leszorí­tó ékvashoz és egy görbült fémlaphoz, az un. forgácstörő vashoz, amelynek görbült orr-ré­sze részben a kés vágó éle fölé ér, hogy letör­je és kifordítsa a legyalult forgácsot. Helyze­te a késben lévő vágattal állítható oly módon, hogy gyalulás közben előrefelé görbítse a forgácsot. A forgácstörő vas beállításához csa­varhúzóval lazítsa, majd szorítsa meg a záró csavart.

Gyalukésélezés A gyalukéseket a vésőkhöz hasonlóan élezik, de egyes modern gyaluk kése cserélhető; ezeket el kell dobni, ha élet­lenné váltak.

Gyalugépek Nagy munkáknál elektromos gyalugépek veszik át a gyalulás kemény munkáját. A forgó késfej akár 25 000 fordu­lat/perc sebességgel nyesheti le a farostokat, és keresztbe vágáshoz, sőt szálirány ellené­ben is használható.

FIGYELMEZTETÉS! Gyalugép használata­kor a következőket tartsa be.

•  Bizonyosodjék meg arról, hogy a munka­darab biztonságosan be van fogva a satuba vagy a gyalupadba.

•  Mindkét kezét tartsa állandóan a gyalun, és soha se dugja ujjait a vágófelület alá, hogy azzal vezesse.

•  Gyalulás után sose tegye le addig a gyalu­gépet, amíg a motor teljesen meg nem áll.

•  A mélységállítást (a gyalu elején levő gombbal) mindig bekapcsolás előtt végezze, és várja meg, amíg a gyalugép eléri a teljes sebességét, mielőtt nekifogna a munkához.

gyalu osszeszerelese

 
YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
Internet.wyw.huIngyenweblapok.hu-Ingyenes weblap sablonokItems.hu LinkgyűjteményItems.hu LinkgyűjteményKatalógusHun-Web LinkekLinkBank Linkkatalógus LinkgyűjteményLinkajánlóHobbi, szabadidő linkekBelföldi és külföldi szállás és apartmanLinkgyár linkkatalógus Linkelő linkgyűjteményLinkgyüjtemény