Hasznos tudnivalók
Címlap Beltéri munkák Beltéri munkák Hangszigetelés - Hogyan csökkenthetők a lakászajok?

Hangszigetelés - Hogyan csökkenthetők a lakászajok?

Sajnálatos módon meglehetősen kevés mód­szer kínálkozik arra, hogy lakásunkból szám­űzzük a kívülről beszűrődő zajokat.

A leghatékonyabb megoldás a jószomszé­di viselkedés lenne: a tévékészülék vagy más zajforrás áthelyezése a közös fal mellől, illet­ve a padlóra leterített vastag szőnyeg minden hangszigetelésnél többet segít a szomszédos lakásokból átszüremlő zajokon.

 

Falak A közös falon átszűrődő zajt hálószo­bában például beépített szekrény elhelyezé­sével csökkentheti. A ruhákkal teli szekrény jó hangszigetelő.

Költségesebb megoldás, ha a közös fal elé, attól egy kicsit távolabb falécekből és gipszkarton lemezekből új falat építenek, és a kettő közti rést üveggyapottal töltik ki.

A faléceket a tökéletesebb hangszigetelés érdekében a mennyezetnél és a padlónál szi­getelőhabbal vagy habszivaccsal is ki lehet párnázni. Mindazonáltal ezek a megoldások is legfeljebb 20%-kal csökkentik a zajszintet.

Ha a lakást bővítés céljából átalakítják, ak­kor úgy tervezze meg a helyiségeket, hogy a közös falakhoz folyosók, tárolóhelyiségek és ritkán használt szobák kerüljenek, ne pedig a nappali, a hálószobák vagy a mellékhelyi­ségek.

Padlók Puha anyagok, például egy vastag padlóalátét jelentősen tompíthatják a zajokat. Ennél is jobb azonban, ha a padló és az alat­ta lévő mennyezet közé valamilyen tömör anyagot, pl. 25 mm vastag száraz homokré­teget terítenek.

Ajtók A bejárati ajtókon át a lakásba jutó zaj nagy része az ajtó és a keret közti apró rése­ken át szűrődik be - például egy rosszul zá­ródó levélbedobó-nyíláson. A hatékony huzat elleni védelem jelentősen csökkentheti a zaj­szintet is.

Ablakok A hatékony huzat elleni védelem itt is sokat számít, és a szabványos kettős üve­gezés is segít valamit. Tovább javíthatja az ablakok hangszigetelését, ha egy harmadik üveglapot is felszereltet, a dupla üvegtől leg­alább 75 mm távolságra. Ha ezt a harmadik üveget ráadásul más vastagságú üvegtáblá­ból készítik, mint a másik kettőt, az megaka­dályozza, hogy az együtt rezgés révén át­adódjanak a hangok.

Nem szabad azonban elfeledni, hogy ha akár egyetlen ablakot is kinyit, azon már újra bejön a szobába a zaj. Ezen csak a légkon­dicionálás segíthet - ha az megéri az ott la­kóknak.

Külső zajok Az utakról és utcákról beszűrődő zajokat - kertes ház esetében - legjobban egy magas, zárt kerítés vagy sövény szűri ki, ezek ugyanis mind jó hangelnyelők. Ha repülőtér közelében lakik, érdeklődjön az önkormány­zatnál, nem kaphat-e kedvezményes hiteltá­mogatást a hangszigetelés kialakításához.

Végső esetben, szabálysértés címén a rendőrséghez is fordulhat, vagy jogi úton meg­próbálhat lépni a zajos szomszédság ellen.

 
YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
Internet.wyw.huIngyenweblapok.hu-Ingyenes weblap sablonokItems.hu LinkgyűjteményItems.hu LinkgyűjteményKatalógusHun-Web LinkekLinkBank Linkkatalógus LinkgyűjteményLinkajánlóHobbi, szabadidő linkekBelföldi és külföldi szállás és apartmanLinkgyár linkkatalógus Linkelő linkgyűjteményLinkgyüjtemény